В навечерието на 75-тата годишнина от края на Втората световна война външните министри на Литва, Латвия, Естония, Полша, България, Румъния, Унгария, Чешката република, Словакия и САЩ излязоха с обща декларация, с която отдават почит на жертвите и на всички военни, борили се за разгрома на нацистка Германия и за края на Холокоста. Те припомнят:

Днес ние работим заедно за силна и свободна Европа, в която царуват правата на човека, демокрацията и върховенството на закона. Бъдещето трябва да се основава на историческите факти и на справедливостта за жертвите на тоталитарните режими. Ние сме готови за диалог с всеки, който застане зад тези принципи. Изкривяването на историческите събития, които доведоха до Втората световна война и до разделянето на Европа като неин резултат, е тъжен опит да се подправи историята.

Ние отбелязваме събитието с речта на писателя Арнон Грюнберг в памет на жертвите от Втората световна война, излъчена на живо по националната телевизия на Нидерландия от празната катедрала „Ниуе Керк“ в Амстердам на 4 май. Преводът от нидерландски е на Мария Енчева.


Инфодемията COVID-19 бе нарушена от интервюто на хазартния бос Васил Божков от ОАЕ, пише Емилия Милчева в седмичния си обзорен материал за рубриката „Вместо новини“. Освен за сблъсъка на Божков с Горанов и за този на Борисов с вируса ще прочетете за тулупите, фурмите, ваучерите за почивка и целия мармалад, в който живеем напоследък.


И като се започне с темата COVID-19, трудно се спира. Венелина Попова разговаря с д-р Стойчо Кацаров, бивш зам.-министър на здравеопазването, медик и юрист, специализирал в областта на здравния мениджмънт. Според него медицинската и финансовата страна на кризата са двете лица на една и съща монета. А у нас се справяме с управлението на тази криза твърде зле.


Светла Енчева сравнява противоепидемичните мерки и начина, по който се вземат решенията за тях, в Германия и у нас. Какво е нужно, за да гледат гражданите на ограниченията не като на забрани, които трябва да се премахнат, а като на лична отговорност? Уважение и аргументи, твърди тя в текста си „Пандемия и приоритети“.


„Европа, кризата и новият нов световен ред“ е анализ на Йоанна Елми, в който се дискутират трудностите пред нашия континент, допълнително усилени от пандемията. Дали коронавирусът ще се прояви като ускорител на надвисналите кризи, или може да катализира очевидните им решения? Това е възможна реалност, за която са нужни смелост и политическа визия, пише Йоанна.


„Африканският въпрос се появява спорадично, сякаш за да ни успокои, че винаги може да е по-зле.“ Така Огнян Цветков започва анализа си, озаглавен „Африка в социална дистанция“. Но за хората от континента на юг от Европа COVID-19 е поредният сериозен проблем, с който трябва да се справят. Паралелно с глада, бедността, военните конфликти и насилието, с които те така или иначе живеят отдавна.


За съжаление, не е нужно да ходим до Африка, за да намерим белезите на сходни проблеми и у нас. Публикуваме една история от юли м.г., преживяна и разказана от Цвета Петкова при посещението ѝ на казанлъшкия ромски квартал „Кармен“. Уви, нищо не се е променило и до днес, когато сме застигнати от пандемия, ключово решение за която е наличието на вода за спазването на лична хигиена.


Стефан Иванов е автор на тазседмичното припомняне на позабравени заглавия от лавиците на библиотеката в нашата рубрика „На второ четене“. Този път той се е спрял на сборника разкази „Книга за другите“, чийто съставител и редактор е Зейди Смит. „Прочитът на сборника, особено в настоящата ситуация на глобална и локална изолация, въздейства като върволица от срещи с хора и поне малко помага да се наваксат липсите от пълноценна комуникация на живо“, пише той.


И нека завършим с едно монументално интервю на Марин Бодаков с унгарския писател Петер Надаш, осъществено със съдействието на българската му преводачка Светла Кьосева. „За да осъзнаем понятието за история, не е достатъчна личната памет, необходимо ни е съзнанието за общите елементи на паметта. Да знаеш, да регистрираш, да опишеш по най-точен начин кое е онова, което те отделя от другите и което те свързва с тях“, казва писателят.

Приятно четене!