Предизборните кампании през последните години не могат да бъдат запомнени нито с ярки и стойностни дебати, нито с добре премислени програми и свежи идеи. И настоящата кампания засега не прави много по-различно впечатление. На този фон сякаш още повече изпъкват скандалите.

Репертоарът на Волен Сидеров е до болка познат и както всеки път има за цел да прекрачи границата на търпимото, за да привлече внимание. Понеже то му е все по-нужно, за да се закрепи с нещичко на повърхността. Но дали е само това? И само той? Според Емилия Милчева взаимосвързаността между „Атака“ и ДПС е ясна.

„Пример отскоро: депутатите от „Атака“ предложиха да бъде изключена Българската банка за развитие (ББР) от обхвата на Закона за публичните предприятия. Само депутатите от БСП гласуваха против. Всички останали го подкрепиха. А най-големият клиент на ББР е Делян Пеевски… Фактът, че „Атака“ предлага удобни за ДПС (и Пеевски) хора във властта, e просто още едно потвърждение. ДПС си партнира с Борисов, а „Атака“ е фасада за още от същото, но дегизирано като коалиционни договорки.“

Прочетете повече в коментара ѝ „Тройката на Бойко Борисов“.


На хребета на „патриотичната“ вълна през седмицата беше донесен още един кьорфишек. Не че атаките срещу Българския хелзинкски комитет не са перманентни, но сега нали трябва да се чуе така, че да се върне и ехо… От нашата редакция ролята на ехото пое Венелина Попова, за да припомним, че опитите за подмяна на фактите и реалността са опасни, още повече за политическа злоупотреба. Прочетете текста ѝ „БХК – удобният враг преди избори“.


Наближава 10 ноември. А тази година това означава, че всички под 30 години са родени по време на Прехода, за който сякаш само едно нещо е сигурно – че не е приключил. По този повод Александър Детев припомня разговорите в предишни епизоди на подкаста „Паралели и меридиани“ с различни събеседници, заедно с които търсим рационалните гледни точки към това време и последиците от него.

Тази седмица ви предлагаме интервюто с телевизионния журналист и публицист Георги Тошев, според когото „една прояждана от корупция и скандали страна няма как да е притегателна за образованите българи“.


Към 1989 година ни връща и текстът на Иглика Иванова, в който тя разказва за платформата за европейско културно наследство Europeana и конкретно за подпроекта Europeana1989, в който осезаемо се усеща отсъствието на България. Защо ни няма в общия европейски разказ за края на разделението и началото на интеграцията? И дали в това отсъствие не се съдържат много от отговорите за Прехода?


🎧 Всички, на които им липсваше подкастът ни „Паралели и меридиани“, би трябвало да са се зарадвали на появилия се в приложенията им още в четвъртък нов епизод, с който стартираме третия сезон – с променен формат и със съвсем нов, но не и непознат водещ. Йоанна Елми поема щафетата от Александър Детев и вдига високо летвата със силен политически обзор на актуалните новини около новата Европейска комисия и новия Европейски парламент. Както и с анализ на значението на международните събития и процеси в българския контекст. Нейни събеседници са политическите наблюдатели от „Тоест“ Иглика Иванова и Емилия Милчева.

Ако досега не сте слушали „Паралели и меридиани“, е крайно време да се абонирате за епизодите в каталога на приложението си за подкасти.


Архитект Грета Мандова е едно от лицата зад Morphocode, превърнал се в авторитетен извор на знания за хора по целия свят, които се занимават с визуализация на данни. Тази седмица тя прави своя дебют като автор в „Тоест“ с материал за електрическите тротинетки, давайки примери от други държави за успешното управление на влиянието им върху градската среда. Прочетете повече в статията ѝ „Да регулираш иновация“.


И накрая – една тема, която поотшумя, но сякаш ни остави все така раздалечени по нея. Светла Енчева припомня, че когато обсъждаме Грета Тунберг, трябва да дискутираме това, което казва, а не коя или каква е тя. Защото е важно основният дебат да остане експертен, но никой не бива да бъде игнориран от точно тази дискусия. Най-малко защото последиците засягат всички ни.

Приятно четене и слушане!