Сред първите хора, на които разказахме още в зародиш идеята за „Тоест“, беше Полина Паунова. Тя не само ни подкрепя от самото начало, но и споделя тревогите и проблемите ни и е винаги насреща да помага със съвети, идеи и някой друг отрезвяващ шамар.

От 1 декември Полина излиза от редиците на авторите на „Тоест“. Ще ни липсва много, защото на нея дължим част от попътния вятър в платната си. „Вместо новини“ също си тръгва с нея. Но ние оставаме заедно в стремежа за честна, независима и авторска журналистика. И на свой ред от сърце ѝ пожелаваме попътен вятър и много кураж!


През седмицата Европейската комисия обяви дългосрочна стратегия за защита на климата, която си поставя за цел до 2050 г. страните от Европейския съюз да постигнат климатична неутралност, тоест нулеви нетни емисии. Това означава никакво излъчване на емисии вследствие на изгаряне на изкопаеми горива или компенсаторни дейности и мерки за неутрализирането на емисиите от горене на такива. Как това засяга въгледобива и енергийния сектор у нас, прочетете в анализа на Венелина Попова.


Първият ден на месец декември е Световният ден за борба със СПИН. И ако в наши дни заразата с ХИВ вече не означава непременно смъртна присъда, от това не следва, че сме се преборили и със стигмата на тази болест. Предлагаме ви един по-различен прочит на темата от Светла Енчева.


След скандала и арестите в Държавната агенция за българите в чужбина Временните обществени съвети на сънародниците ни зад граница поискаха закриването ѝ. По тази тема, както и за поредното отлагане на възможността за електронно гласуване, която би позволила повече българи в чужбина да упражняват правата си, Александър Детев разговаря с Димитър Иванов и Красимир Гаджоков.


🎬 През април потърсихме гледната точка на португалското архитектурно бюро „Фора“, спечелило конкурса за пловдивския централен площад. Причината да го направим е, че до този момент се чуваше единствено гледната точка на Община Пловдив и на кмета Иван Тотев защо спечелилият проект няма да бъде реализиран.

Тази есен темата с градския площад „Централен“ отново е във фокуса на вниманието. Владислав Севов търси и намира сходни белези при планирането, разгласяването и изпълнението на едни от най-значимите градоустройствени проекти в Пловдив – площад „Централен“, кино „Космос“ и Изложбената зала на Дружеството на пловдивските художници.


От тази седмица започваме нова рубрика – „Глобално село“. Поверяваме я на най-младия член на екипа ни – Огнян Цветков, който ще прави обзор на трите ключови събития от света през изминалата седмица: ситуацията около Брекзит, военното положение в Украйна и Десетата годишна среща на върха на Г-20.


И накрая, по повод 40-годишнината от началото на реформите в Китай, започваме поредица, която озаглавихме „Китай отвътре“. Неин съставител е Стефан Русинов, на когото дължим и преводите от китайски език на всички текстове. Откриваме поредицата с есе от писателя Ю Хуа.


От тази седмица може да се абонирате за нашия бюлетин, който всяка събота сутрин ще доставя директно на електронната ви поща съдържанието на тази редакционна статия с резюме на новите ни публикации. По този начин няма да пропуснете нищо от „Тоест“.

За онези от вас, които не харесват PayPal или виждат неудобство в банковия превод – вече сме и в Patreon. Подкрепете ни!


Приятно четене и гледане!