Малко преди развръзката на фабулата около състава и посоката на новото правителство, облаците над разговарящите страни се сгъстиха и прехвърчаха гръмотевици. Емилия Милчева проследява историята и добавя контекст в материала си „Тънкият лед на преговорите се напука“.


Късно в петък президентът Радев връчи мандат за съставяне на правителство на „Има такъв народ“ – първата политическа сила в Народното събрание. Пламен Николов е името на новия кандидат-премиер. Прочетете и коментара на Емилия Милчева по темата.


В началото тревогите около COVID-19 обикновено се фокусираха върху преживяване на самото заболяване, но нарастват сигналите, че последиците за формално оздравелите съвсем не са за подценяване. Пред все повече хора стои въпросът как да се справят с постковидните симптоми и дали няма да се наложи да живеят с трайни поражения. Йоанна Елми разглежда темата с факти, научни изследвания и разговори с експерти и потърпевши в статията си „Рискът от преболедуването. Постковидните симптоми и последствията от тях“.


Светла Енчева разговаря с Венелин Стойчев – политолог, доктор по социология и един от авторите на новия учебник по гражданско образование за ХII клас. „Гражданското общество е кауза, която трябва да се отстоява всекидневно – казва той в интервюто. – Няма едно решение. Няма закон, който да приемем, или система, която да въведем, няма лидер, за когото да гласуваме, и те веднъж и завинаги да ни отърват от бремето на гражданската отговорност.“


🎙 В новия епизод на подкаст поредицата „Чути под масата“ Николета Атанасова разказва за двамата командири на първата българска подводница UB 1-8, която България купува по времето на Първата световна война. История, попила сенки, звуци, образи и мистерии от времето на войната, както и от личните съдби на Иван Вариклечков и Никола Тодоров. В наши дни на дъното на варненския залив е открита непозната, разцепена на две подводница. Коя е тя и възможно ли е да е UB 1-8? С разкази се включват водолази и двама капитани от резерва на Военноморските сили на България, както и директорката на Военноморския музей във Варна и изследователка на живота на Иван Вариклечков – д-р Мариана Кръстева. Чуйте на сайта ни или чрез любимото си подкаст приложение.


А в рубриката ни „На второ четене“ Севда Семер е избрала да разкаже впечатленията си от романа „Сивият мъх сияе“ от Тор Вилхялмсон. Севда го намира подходящ за четене през ваканцията заради възможността да се потопиш с повече внимание в книга като тази – с многопластов сюжет и сложен език. Преводачът от исландски Стефан Паунов е работил над българското издание повече от 10 години, за да можем днес да се насладим на този впечатляващ текст на родния си език.


През август обичайно излизаме от ежеседмичния ритъм на съботни броеве. Но както миналата година, и тази не изглежда, че политиката и здравната криза ще ни оставят на мира. Затова ще следим събитията и ще публикуваме единични материали – когато намерим полезност и смисъл, разбира се. Следете ни на сайта и в социалните мрежи, а следващия редовен брой на „Тоест“ очаквайте през септември.

Приятно четене и слушане! Желаем ви хубаво лято!