Преломът [в медийната среда у нас] върви ръка за ръка с популизма, който си прокара място и се настани трайно в политическия живот. Колкото повече настъпваше популизмът в политиката, толкова повече пресата загубваше почва под краката си и търсеше начин да влезе в някаква сплав с властта, вместо да бъде взискателна към тази власт, да бъде неин коректив, както е прието да се казва.

Днешната „Свободна Европа“ идва да се бори не с различни медии, а с недоверието към пресата като такава, с представата за институцията свободен печат. Това парадоксално я прави много по-близка до онази „Свободна Европа“ от времето на Студената война, отколкото до тази от зората на демокрацията.

Това казва Татяна Ваксберг в новия епизод на подкаста „Паралели и меридиани“ по повод завръщането на радио „Свободна Европа“ в България и в Румъния. Новината е във фокуса ни тази седмица, защото е критично важно да си припомним, че ако искаме да възстановим усещането за демокрация и функциониращи институции, трябва да разполагаме със свободни медии. В епизода ще чуете разговорите на Александър Детев с журналистите от предишния екип на радиото Татяна Ваксберг и Арман Бабикян за състоянието на българската медийна среда от началото на прехода и сега, за свободата на словото и къде сбъркахме, за да се окажем днес с усещане за нещо уж отминало. Прелитаме и над меридианите, за да разговаряме с Фили Ладжман за българското предаване в държавното радио на Австралия SBS.

Новият политически сезон започна с гръм и трясък. И разбира се, с популизъм. Ако трябва да сме справедливи, гърми и трещи не само у нас. Но тук стрелката на дозатора на популизма отдавна е ръждясала в горна мъртва точка. В тази връзка ви предлагаме обзорния коментар на Полина Паунова. Не пропускайте и тазседмичните ѝ „Вместо новини“.

За необичайната активност около едно от ключовите лица на прехода Ахмед Доган, който доскоро избягваше да се набива на очи – прочетете в материала на Венелина Попова, която поставя изключително интересни въпроси и провокира размишления.

И накрая – по повод едно тъжно изследване на нагласите на българските индустриалци към дигиталната трансформация и използването на цифрови технологии в производството, ви предлагаме изпълнения с предупреждения коментар на Йовко Ламбрев за рисковете и последствията, ако продължаваме да изоставаме от хода на времето.

Приятно четене и слушане!