Затишието и снишаването на политическата сцена у нас напоследък се натрапват все повече на вниманието ни. А това никак не е типично за наближаващите след няколко месеца избори. Сменят фигурите на шахматната дъска или предоговарят порциите, пита се Емилия Милчева в седмичния си вътрешнополитически коментар, озаглавен „Голямото затишие“.


В същото време е трудно да бъдат подминати активността и борбата на ВМРО за вниманието на публиката. На ГЕРБ и Борисов им е необходим нечистоплътен партньор с гаменско поведение – и за гръмоотвод, и за мръсни поръчки, и за разсейване на зрителите в друга посока, когато е нужно. Светла Енчева се зарови в новата димка на ВМРО – поредната идея за промени в законодателството, засягащо неизбежната отбрана.


Развитието на здравната криза у нас принуди правителството да въведе допълнителни противоепидемични мерки. Проф. д-р Иво Петров е специалист по вътрешни болести, интервенционална кардиология и ангиология и е един от лекарите, които са в непосредствен досег с пандемията и последиците ѝ върху здравето на хората. В COVID отделението на клиниката, където той е медицински директор, експериментират и с методи и апаратура, които според него редуцират вероятността от инфекция в работната им среда и облекчават състоянието на болните. С д-р Петров разговаря Венелина Попова.


Законодателно предложение за почти пълна забрана на абортите предизвика най-големите демонстрации в Полша от 80-те години на миналия век насам. В своя репортаж за масовите протести срещу подготвяните рестриктивни промени Деси Микова търси мнението на шест полски жени, които разглеждат проблема от различен ъгъл. Сложната картина включва компромиса за абортите от 1993 г., ролята на религията и Църквата в полското общество, както и „недоверието към жените и способността им да вземат решения“. Едно е сигурно обаче: „Каквото и да се случи в бъдеще, няма връщане назад – по темата вече се говори с друг език.“


Издателство „Парадокс“ нарочи ноември за месец на полския литературен репортаж – явление, започнало с притурката „Голям формат“ на „Газета Виборча“ и продължило с варшавския Институт за репортаж и неговото издателство „Доказателства за съществуване“. За значимостта на жанра за съвременната журналистика Марин Бодаков разговаря с преводачките от полски език Милена Милева и Диляна Денчева. Едно забележително интервю, което озаглавихме „За мечките и хората“.


Не пропускайте и още един интересен разговор – с Пернила Сталфелт, авторката на детската „Книга за смъртта“, издадена наскоро у нас на български език. Какво можем да научим и ние, възрастните, от свободния разговор с децата за смъртта като обичайна част от живота – разберете от отговорите на шведската писателка. С нея разговаря Ан Фам.


И накрая, напук на всеобщата унилост, нека малко нескромно ви се похвалим с един куп добри новини, с които ни затрупа месец ноември. „Тоест“ става все по-забележим в най-различни посоки и това може само да ни радва. Разбира се, основната заслуга е на чудесните ни автори, но не забравяме и усилията на нашите посланици и подкрепата на безценните ни читатели. Благодарим на всички вас от сърце!

И приятно четене!