Здравейте, скъпи читатели!

И добре дошли на сайта Тоест 2.0, който от днес ви посреща с нов облик, и във формат на виртуален седмичник. Надяваме се, че и двете промени ще ви харесат.

Това, което е важно да споделим с вас, преди да ви пожелаем приятно четене на новите ни публикации, е задоволството ни, че в четвъртък Европейският парламент върна предложената от ЕК нова законодателна рамка за авторско право в ЕС, която съдържаше проблемни за свободата на словото текстове. Освен всичко друго те крият и потенциалния риск да възпрепятстват иновациите в Европа.

Предупредихме за опасността през март. Добрата новина от седмицата не означава, че с тази битка е спечелена и войната. Тъжно е, че от българите в Европарламента само Пирински, Неков и Кючук са гласували против, а Светослав Малинов се е въздържал. Всички евродепутати ще гласуват проблемните текстове отново в началото на септември. Имаме какво да правим в България през лятото, за да натежим в правилната посока.

Какво ще прочетете в това издание…

Избрахме за основна тема законотворческата динамика в последните дни в българския парламент. За мъчителното полугодие на Правната комисия на Народното събрание по време на Българското европредседателство четете в уводната ни статия от Иван Брегов. В добавка Полина Паунова ви предлага своя прочит на напъна на депутата и медиен магнат Делян Пеевски да се асоциира със закон за „прозрачност“ на медийното финансиране у нас.

Вместо кардиограма на отсъствието на сърдечна активност в нашето общество ви предлагаме материала на Венелина Попова, провокиран от гладната стачка на Николай Колев – Босия. Рубриката Вместо новини продължава да е на въоръжение в нашия арсенал, но в седмичен формат. Разбира се, отново водена от Полина Паунова. С повече оптимизъм в рубриката Говори с Нева може да прочетете размишленията на Нева Мичева за връзката между любовта към храната и любовта към живота. А всъщност и за много други неща…

Пожелаваме ви приятно четене и ползотворна седмица. До следващата събота!

ПП: Тези дни ще продължаваме да ръчкаме по функционалностите и дизайна на новия сайт, затова тук-таме ще има размествания и промени. Ще се радваме на всяка обратна връзка от вас.