Аз те лъжа откровено и ние двамата знаем това“ не е едната страна на историята. Това е капан.

Тимъти Снайдър, „Пътят към несвободата“

Цитатът е по повод тенденцията медиите да заемат доброволно поддържащата второстепенна роля в съвременния политически спектакъл. През изминалата седмица имахме ярка демонстрация. Самоуби ли се „Шоуто на Слави“ с ходенето на въже между развлекателния и политическия жанр – над това размишлява Венелина Попова.


За появата на телевизионния екран на знакови фигури на властта, особено в толкова концентриран вид, винаги има причина. Даже са няколко и всички са свързани с отчаяните опити на правителството да крепи „стабилността“. За счупената конструкция и способността ѝ да се възпроизвежда – четете в материала на Полина Паунова.

Не пропускайте и политическия ѝ обзор на седмицата „Вместо новини“.


Политическата есен на 2018-та изобилства от толкова много протести, че има сериозен риск някои от тях да останат незабелязани. Защо въпреки поправките в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс Българският фонд за жените планира протест срещу домашното насилие – прочетете в статията на Светла Енчева.


Странен ремонт започна преди повече от месец на един от пловдивските булеварди. Още по-странно се развиха събитията около него през последната седмица, след като група граждани оказаха натиск върху Общината да обясни дали се работи без одобрен проект и в нарушение на закона. Прочетете разказa от първо лице на Георги Стойчев, живеещ в района и намесил се като активен гражданин в случващото се.


Нашият подкаст „Паралели и меридиани“ тази седмица е с юбилеен десети епизод. Поради това той е наполовина музикален, което дължим на талантливата саксофонистка и певица Ралица Тонева. Политическата прелюдия към музиката обаче е не по-малко интересна, защото Александър Детев разговаря за ситуацията около Брекзит с журналистката Мария Спирова, която живее във Великобритания.


Тази седмица в рубриката за читателски писма „Говори с Нева“ се опитваме да видим кое е обратното на „Стискай зъби!“ и се присъединяваме към американския експерт Джефри Невид, който препоръчва всяка мъчителна мисъл да се посреща с рационален ъперкът.


Световноизвестният американски фотограф Роджър Балън гостува на Националната галерия/Квадрат 500 и в Градската художествена галерия – Пловдив, с авторската си ретроспективна изложба „Архетипи“. Балън застана пред камерата на Лина Кривошиева за интервю специално за „Тоест“.


Приятно четене, слушане и гледане!