Измина още една седмица от живота на новоизбрания български парламент, но шансовете за ново правителство продължават да изглеждат не особено големи. Засега най-горещите теми в Народното събрание сякаш са свързани с дискусиите около промените в изборното законодателство и Комисията за проверка на управлението на Борисов. Според Емилия Милчева без последващи действия от прокуратурата, и тази Комисия като други подобни може единствено да очертае обръчите около досегашното управление и да ги направи публични. Прочетете повече в анализа ѝ „Къде е Борисов? Никой не го търси да го бие“.


Много политици не умеят да губят. Не само у нас. Неотдавнашен злополучен пример, който концентрира вниманието на целия свят, бе и загубилият американските президентски избори Доналд Тръмп. Сега наблюдаваме нашенска версия на същото. Във вътрешнополитическия обзор на Венелина Попова, озаглавен „Абстинентната криза на Борисов“, може да прочетете за почти всички ключови етюди от седмицата, свързани с театралната раздяла на ГЕРБ и Бойко Борисов с властта.


Мнозина анализатори на Брекзит предупреждаваха, че излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз ще донесе сериозни рискове за изостряне на напрежението в Северна Ирландия. Отсъствието на смислено решение за границата и липсата на политически кураж за признаване на грешките и проблемите само добавят масло в огъня. В своя обзорен анализ Светослав Малинов проследява историческата нишка и причините за разцеплението не само в страната, но и на целия остров Ирландия. Прочетете „Подновеният конфликт в Северна Ирландия – една сбъднала се негативна прогноза“.


Обикновено Йордания остава в сянката на шумните проблеми на околните страни, които обсебват изцяло световното внимание. Но възползвайки се от възможността да разполагаме с близкоизточен експерт и анализатор като Мирослав Зафиров, ви предлагаме анализа му „Нещо се случи в Йордания“. Защото, за съжаление, социално-икономическата криза в страната се задълбочава, водейки със себе си тревожни последствия за целия регион.


Бъдещето на офисите е темата на новия материал на арх. Анета Василева. Тя разглежда проблема както в контекста на дизайна и архитектурата, така и от гледна точка на бъдещите (редуцирани и променени) нужди от офисни площи, технологичните влияния и чисто човешките потребности и възприятия на „новото нормално“.


И Марин Бодаков в рубриката си „По буквите“ не успява да подмине темата за виртуалното общуване, но в работата му като преподавател то е свързано със затрудненията, които създава при т.нар. дистанционно обучение. И макар Марин да не успява да открие решение за проблемите си в книгата на Кристоф Вихерт „Радостта от преподаването“, изглежда, че е намерил утеха и вдъхновение в стихосбирката на Александър Шурбанов „Закуска с нар“ и книгата без думи „На път“ на Мила Янева-Табакова.

Приятно четене!