В края на март И., която работи в голяма международна аутсорсинг компания с множество офиси в „Бизнес Парк София“, подписа договор, че повече няма да заема бюро в офис и преминава към постоянна дистанционна работа. Тя вече официално е част от увеличаващата се армия на т.нар. еdge workers – служители, които може да работят от колата си или от самотен остров, ако искат, но няма да имат физическо работно място, нито ще се виждат на живо с колеги в обозримо бъдеще.

Н., който работи в ИТ сектора, не се е връщал на работното си място от март 2020 г. Огромната енергоефективна и високотехнологична офис сграда, която неговата компания завърши наскоро на софийския булевард „Цариградско шосе“, вече цяла година стои празна. А Н., оказва се, работи много по-дълги часове от дома си, отколкото преди на офисното си бюро.

А. управлява малка маркетингова агенция, която от есента на 2020 г. е затваряла офиса си само за дезинфекция при карантиниран служител. „Творческият процес не върви дистанционно – казва тя. – Трябва да сме заедно в офиса и да мислим над проектите на живо и в момента.“

Това са само част от историите, свързани с работното пространство, които ни съпътстват в особената (пост)пандемична среда днес.

Трябва да вметна едно уточнение. Работата, която може да се върши от вкъщи, е основно офис работа. Не можеш да събираш боклук, да оправяш водопроводи и да береш ягоди онлайн. Както написа американският социолог и урбанист Ричард Сенет в ключовата си статия How should we live? за италианското списание „Домус“ през май 2020 г., „най-продължителното въздействие на пандемията в работната сфера ще бъде оголването на острата разлика между умствена и физическа работа, като физическите работници ще бъдат потенциално излагани на по-нездравословни и по-рискови условия на труд“. Но това е тема за друг текст. Сега да се върнем на стъклените офисни кутии из големите градове, които стоят празни повече от година.

Само през изминалата седмица у нас се организираха две големи събития, свързани с променената идея за офиса и бъдещето на работната среда – хибридният форум Office Investments & Workspace Forum 2021 на „Градът Медиа Груп“, който се проведе едновременно на живо и онлайн, и международната среща The Future of Work Summit: The Changed Concept of the Office, организирана от вестник „Капитал“. Постоянно се пишат статии и се разговаря по темата и тази тенденция няма да приключи скоро.

Очевидно въпросът е належащ и очевидно трябва да се говори. Защо? В немалка степен и защото данните ни принуждават.

В началото на март 2021 г. проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton показа, че към този момент над 70% от офис служителите в София продължават да работят дистанционно. Според проучване на друга консултантска компания – MBL, свободните офис площи са достигнали петгодишен връх през четвъртото тримесечие на 2020 г., а търсенето е най-слабо от финансовата криза през 2008–2009 г. насам. Делът на незаетите работни пространства расте във всички големи градове в България – особено в София, Пловдив, Варна и Бургас, и това е логично, защото именно компании от ИТ и аутсорсинг индустрията са основен двигател на пазара и примерно в Бургас наемат близо 80% от всички налични офис сгради, клас А и Б.

В резултат към края на 2020 г. незаетите офис площи само в София са близо 300 000 кв.м и надали данните от последните три месеца ще бъдат по-оптимистични. В същото време, пак само в София, в процес на строителство са близо 400 000 кв.м нови офис сгради, които се очаква да бъдат завършени между 2021 и 2023 г.

Строежи в бизнес зона „Хладилника“ в София, заснети от Drone Reporter на 8 март 2021 г.
Строежи в бизнес зона „Хладилника“ в София, заснети от Drone Reporter на 8 март 2021 г.
Строежи в бизнес зона „Хладилника“ в София, заснети от Drone Reporter на 8 март 2021 г.
Строежи в бизнес зона „Хладилника“ в София, заснети от Drone Reporter на 8 март 2021 г.
Строежът на небостъргача Sky Fort в София, заснет от дрон от The Bird's Eye на 1 март 2021 г.
Строежът на небостъргача Sky Fort в София, заснет от дрон от The Bird’s Eye на 1 март 2021 г.

Пазарът има инерция, разбира се, а строителството никога не реагира веднага на промените, но все пак живеем в ситуация на пандемия повече от година. Големият разговор за бъдещето на офисите вече става спешен, а в него трябва да има поне четири задължителни теми.

Дизайн

От години архитекти и дизайнери проектират игриви офис интериори с библиотеки, маси за билярд, джаги, градини и люлки, със заседателни зали, декорирани като хоби стаи, в които служителите да се чувстват като у дома си. Неслучайно ги наричаме Google интериори – това е любимият стил на технологичните компании, същите, които в момента имат най-малък проблем да продължат да работят онлайн. Ако тези компании решат да оптимизират офис площите си, то подобни имитации на истинския дом биха изглеждали странни и неадекватни. Хората ще продължат да извършват основна част от работата си от дома и ще се събират в офиса само за срещи и комуникация, за интензивна творческа работа заедно. Организацията и дори декорацията на тези пространства трябва да се промени.

Архитектура

И архитектурата ще трябва да се промени. Посоката неминуемо ще бъде към по-малко, по-малки и по-качествени офиси, които съчетават повече от една функция и дават възможност за гъвкави трансформации. В скорошно интервю Кей Сарджънт, която e международен експерт по въпросите на дизайна и стратегията на работната среда, прогнозира връщане към минимализма в интериорния офис дизайн с оглед на по-лесно почистване, проектиране на все повече външни и открити места за работа, както и по-голям фокус върху пространствата за срещи.

Снимка: Austin Distel / Unsplash
Снимка: Austin Distel / Unsplash
Снимка: Austin Distel / Unsplash
Снимка: Austin Distel / Unsplash
Снимка: Yann Maignan / Unsplash
Снимка: Yann Maignan / Unsplash

Пазар

Все още никой не смее да прогнозира обаче какво ще се случи с наличните стотици хиляди квадратни метри празни офиси. Може би не сме толкова далеч от времето, когато стъклените кули на стария корпоративен свят ще получат нови функции по същия начин, по който вече приемаме за нормално да превръщаме бивши фабрики и складове в музеи, хотели и изложбени зали. Може би именно офис небостъргачите ще са руините на миналото в нашия нов, постглобален свят, носталгичното културно наследство на една отминала епоха.

Технологии и визия за бъдещето

COVID-19 причини големи щети, но в същото време ни донесе няколко безспорни блага, написаха преди няколко седмици в The Atlantic. Едно от тях е, че най-после се научихме как да използваме дигиталната си инфраструктура ефективно. Дигиталните номади, като И. от началото на този текст, са част от това бъдеще, в което еднакво важни ще са облачните услуги, изкуственият интелект и психологията.

Едно е ясно вече за всички: връщане към старата нормалност няма да има. Офисите на бъдещето може би ще са хибридни места за срещи и комуникация. Градовете след пандемията най-вероятно ще са с далеч по-качествени открити публични пространства. Образованието сигурно най-после ще е направило крачката към балансирана дигитализация. Важното е да анализираме всеки сектор и да преценим кое от стария свят ни е важно и без кое можем да продължим, предвид реалностите, които пандемията безжалостно извади наяве.

Заглавна снимка: LYCS Architecture / Unsplash

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни