Новото правителство повдигна мръсните чаршафи на предходната власт и отдолу лъснаха очаквани скандали, миришещи на корупция и злоупотреби. Повечето изглежда, че ще имат развитие и през следващите дни. Емилия Милчева обобщава най-важното от седмицата във вътрешнополитическия си анализ за „Тоест“, озаглавен „Българиада“.


Една от най-скандалните теми, свързани със злоупотреба с власт, се очертава да е казусът с използването на специални разузнавателни средства спрямо 32-ма души от опозицията на ГЕРБ и бившия премиер Бойко Борисов. Разкритието е направено в медийно участие на генерал Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“, и по-късно потвърдено от служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Сред подслушваните е дори новият премиер Стефан Янев. Във връзка с това и с други актуални теми Венелина Попова разговаря с ген. Атанасов, според когото са нужни радикални кадрови промени в МВР.


Между служебния здравен министър и предшественика му от ГЕРБ прехвърчаха искри за начина, по който е управлявана здравната криза досега, както и за процеса по ваксиниране на населението в България. По този повод Венелина Попова потърси за интервю новия министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който стои на позицията си, че предходната власт е похабила неефективно голям обем публични средства.


От далечна Колумбия специално за читателите на „Тоест“ един репортаж от първо лице за тъжните събития, които се случват там. Споделяме с вас емоционалния разказ на Марко Тадео Лавал Хеон за родната му Колумбия, похитена от мафията, и за смелите граждани по улиците, които се опитват с голи ръце да отвоюват бъдещето си. Текстът, уви, предизвиква много познати чувства.


Темата за недостига на места в детските градини в София, Пловдив и други градове от страната провокира арх. Анета Василева да обърне внимание на факта, че проблемът излиза далеч извън това да бъдат построени нови (или да се реновират стари) пространства и сгради. Как е нужно да създаваме среда, а не просто застроена площ, и защо трябва да изискваме повече от детската архитектура – прочетете в текста ѝ „Не просто нови детски градини“.


Започнахме с „Българиада“, отскочихме до Колумбия и нека завършим този брой, припомняйки си книгата на Юрий Андрухович „Московиада“. Препоръката е на Стефан Иванов в редовната ни рубрика „На второ четене“. Романът на украинския писател всъщност е продукт на 90-те години на миналия век и е силно повлиян от това време, но осветлява процеси и предсказва събития с плашеща, сурова прецизност.

Приятно четене!