Седмицата започна с новината за убийството на Павел Адамович – кмет на Гданск от две десетилетия, убеден либерал и европеец, преизбран наскоро за шести мандат въпреки клеветническите кампании на проправителствените медии срещу него, продължаващи с месеци и години. Убиецът му е само оръжие, насъскано от пропагандата на десния популизъм в Полша. Действителните убийци са езикът на омразата и политиката на разделението. И в България се хлъзгаме по сходна пързалка… Дано се осъзнаем, преди да е станало късно.


След напрежението във Войводиново, което министърът на отбраната Каракачанов съзнателно разгорещи допълнително, Венелина Попова отиде в ромския квартал „Лозенец“ в Стара Загора, за да потърси гледните точки на тамошните жители. Разбрахме ли всъщност какво се случи във Войводиново, прочетете в материала на Венелина „За ромите в България от първо лице“ и чуйте 🎧.


От няколко седмици насам темата за новите изтребители е във фокуса на българските медии. Парламентът упълномощи правителството да преговаря за F-16 с подкрепата на депутатите на ГЕРБ, ВМРО и ДПС. Най-любопитният участник в триото, без съмнение, е ДПС, затова, в старанието си да надникнем под повърхността, ви предлагаме анализа на Емилия Милчева „ДПС на крилете на изтребителите“.


Брекзит и Великобритания са безспорната тема на седмицата в Европа. По този повод Александър Детев разговаря с няколко наши сънародници, които живеят на Острова. За предизвикателствата, пред които са изправени; за опасенията във финансовата и юридическата сфера; за причините, довели до Брекзит, както и за възможните решения оттук нататък, прочетете в статията „Българите във Великобритания и техните тревоги за Брекзит“.

🎧 В новия епизод на подкаста си „Паралели и меридиани“ Александър разговаря с Десислава Христова и Камен Воденичаров „За гражданската активност и хумора като огледало“.


В редовната си рубрика „Глобално село“ Огнян Цветков тази седмица разказва за значимостта на общественото доверие като основен фактор за справянето с епидемията от ебола в ДР Конго и за епидемията от холера в Йемен, която е най-тежката в историята. В същото време минимум 14 млрд. долара са нужни на Глобалния фонд за спасяването на 16 милиона души, застрашени от СПИН, туберкулоза и малария.


В началото на годината от неохраняван частен дом бяха откраднати 16 картини на художниците Владимир Димитров – Майстора, и Димитър Киров – ДиКиро. Повечето картини бяха намерени, но ограбеният Павел Антонов отказва да си „вземе поука“. Светла Енчева се срещна с него и разговаря за „културата на свободата“. Прочетете материала ѝ „Павел Антонов и свободата от тип 263“.


Тази година се навършват 90 години от рождението (и 15 години от смъртта) на писателя Йордан Радичков. Като част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ миналата събота в Градската художествена галерия на ул. „Артин Гидиков“ 11 в Старинен Пловдив беше открита изложбата „Неосветените дворове“ с фотографии, направени по време на пътуването на Радичков до Сибир, след което той пише едноименния си пътепис.

По този повод разговаряхме с проф. Инна Пелева и белетриста и внук на писателя Йордан Д. Радичков за издадените наскоро записки от пътуването в книгата „Сибирски тетрадки“ и за „неосветения Радичков“ + 🎧 запис на въвеждащата лекция на проф. Пелева при представянето на „Сибирски тетрадки“ и откриването на изложбата „Неосветените дворове“.

Каним ви и тази събота в 14 часа на същото място да чуете лекцията на проф. Пелева за творчеството на Йордан Радичков и да гледате документалния филм „Черказки хроники“.


Приятно четене и слушане!