Краят на историята се отлага.

Ювал Ноа Харари, „21 урока за 21-ви век

Краят на „Апартаментгейт“ също не изглежда да е скоро. Темата беше във фокуса на общественото и медийно внимание и през тази седмица. Видимите резултати дотук се измерват с четири оставки и един отпуск по принуда, а невидимите още дълго време ще бъдат предмет на анализи и коментари. Вън от всяко съмнение е, че всички негативи са за сметка на управляващите. Затова и вътрешнополитическият коментар на Емилия Милчева тази седмица е озаглавен „ГЕРБ върху горещ тенекиен покрив“.


Коалиция „Демократична България“, която включва „Да, България“, ДСБ и „Зелените“, посочи Радан Кънев за водач на листата си за европейските избори в края на май. Венелина Попова разговаря със заместник-председателя на ДСБ за Европейския съюз, либерално-консервативния дебат и взаимоотношенията в коалицията.


А времето до самите избори е по-малко от два месеца. В съвместната поредица Проектът „Европа“ на Йоанна Елми и Иглика Иванова ще разгледаме ролята на ЕС в България, ще обсъдим демократичните дефицити на Съюза и как те доведоха до въздигане на крайнодесния популизъм и евроскептицизма, ще разговаряме с експерти за бъдещето на ЕС и нужните реформи и ще разгледаме работата, свършена от българските евродепутати дотук. Започваме поредицата със статията „Изборите, след които Европа няма да е същата“.


Пролетта е време и за… данъчни декларации и разплащане с държавата. Ако и вие не можете ясно да си представите къде се губи част от доходите ви, прочетете статията на икономиста Явор Алексиев „Да си сметнем данъците с Иван“, в която за пример се вглеждаме в месечния доход на един хипотетичен българин с 1000 лева заплата.


В предстоящия понеделник Общинският съвет на Пловдив е свикан на заседание, чийто дневен ред е изцяло посветен на Фондация „Пловдив 2019“, а в последната точка от него ще дискутира отстраняването от длъжност на артистичната директорка Светлана Куюмджиева. Това е следствие от политически натиск от страна на ВМРО и БСП, които роптаят срещу решението да бъде финансиран проект на Фондация „Глас“ (съорганизатор на „София прайд“). Очевидна е и причината за този натиск – наближават избори и ситуацията се използва за насъскване на електората с… хомофобия. Нещо, което е крайно недопустимо. Позиция по темата изразява Лина Кривошиева.


В рубриката ни „Аз, киборгът“ Светла Енчева пише този път за Facebook, живите и мъртвите. „Социалните мрежи могат да бъдат „очовечени“ в степента, в която си даваме сметка, че и ние можем да ги моделираме, а не само те нас. В степента, в която не забравяме, че грижата към другия е наша задача. В степента, в която проявяваме тази грижа.“


Тази седмица в „Говори с Нева“ става въпрос за критикуването и понасянето на критика, за разминаването между интелектуалното знаене и емоционалното можене. Поредният чудесен отговор на Нева Мичева по тема, зададена от читателско писмо. Вие също може да ѝ пишете.


Ще завършим с нов текст от рубриката ни „Китай отвътре“, за която се грижи Стефан Русинов. Този път това е предговорът към новата книга „Китайска мечта“ на писателя дисидент Ма Дзиен. В нея се описва „как след няколко десетилетия политическа пропаганда, насилие и лъжи китайците са превърнати в претръпнала маса, неспособна да различи истинското от фалшивото […] в големи бебета, добре хранени и забавлявани, но без право да помнят миналото или да мислят самостоятелно.“


Приятно четене!