Стоят 1600 лева лични средства на четиримата инициатори за учредяване на Фондация „Тоест“, визуална идентичност и лицензи и инструменти за сайта. Самия сайт изградихме със собствени знания и труд, които не са включени в горната сума, а визуалната идентичност ни бе предоставена на откровено символична цена от приятели дизайнери.

Стоят вече и парите на 140 души, които в първия месец дариха общо 9124 лева, а 25 от тях регистрираха в PayPal абонаментни дарения на обща стойност 254 лева на месец. Благодарим ви от сърце за подкрепата!

Зад „Тоест“ стои и приносът на авторите и редакторите, които ни се довериха. Голяма част от тях се отказаха от първите си възнаграждения. Благодарение на това и на факта, че ние четиримата от постоянния екип на медията не сме си начислили и лев възнаграждение за ежедневната работа по създаването на съдържание и поддържането на платформата, за февруари ще изплатим само 1320 лева за авторски и редакторски хонорари и 450 лева за технически, банкови, счетоводни и други административни разходи.

Съкратили сме всичко, от което нямаме нужда. Нямаме физическа редакция и съответно не плащаме наеми и режийни – всички работим от домовете и офисите си, със собствена техника и собствен интернет, а помежду си комуникираме предимно онлайн. Целта е да концентрираме разходите основно за създаване на съдържaние.

През първия ни месец публикувахме за вас 22 текста, един късометражен филм, едно видеоинтервю, а всяка делнична вечер от 19 февруари Полина Паунова и Жана Попова допринасят със своя политически коментар на деня в рубриката „Вместо новини“. Всеки текст минава задължително през редактиране, коригиране, оформление и техническа работа, докато се превърне в публикация. Видеоматериалите изискват още повече усилия и време.

Ако залагаме реалното заплащане на труда на всички в „Тоест“, поддържайки настоящото темпо и качество, са нужни близо 10 000 лева на месец. Защото безвъзмездната работа и приятелските отстъпки не могат да са безкрайни, нито да бъдат в основата на едно устойчиво съществуване.

Отказвайки се от всички други източници на средства, като реклами, спонсорства и програми за финансиране, единствените, на които разчитаме, сте вие. Ако харесвате нашите усилия за качествена и независима журналистика, включете се в тях с малък месечен принос, за да продължим.

Подкрепете ни!