Този път може и да има битка за София, макар все още да не са известни имената на всички кандидати за местния вот наесен. Но някои все пак бяха огласени необичайно рано като за български избори. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не издава кметската номинация за София, която партията управлява от 14 години (всъщност от 18, тъй като Борисов застъпи през 2005-та). Кандидатът ще бъде обявен през септември.

Автентично дясно, неавтентично дясно и градска десница

Номинацията на проф. Вили Лилков от старозаветното дясно провокира спекулации, че той ще е кандидатът, подкрепен от ГЕРБ. „Граждани за европейско развитие на България“ си партнират със СДС от години. „Вили Лилков е много добър. С него съм работил още като кмет на София“, коментира Борисов. Така си е. И предишният кмет Стефан Софиянски също е работил с Лилков, който има 15 години опит в Столичния общински съвет (СОС).

Кандидатурата на Вили Лилков е в конкуренция с кандидата на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Спаси София“ и „Екипът на София“ Васил Терзиев. (Настойчивост за издигането му проявиха от ПП.) Предприемачът в ИТ сферата е известен като един от съоснователите на софтуерната компания „Телерик“, продадена за 262,5 млн. долара. Вместо успехът на „Телерик“ да стане катапулт за кампанията му, високопоставените му роднини в ДС се оказаха камък на шията и т.нар. градска десница се разедини. Впрочем нещо подобно се случи и през 2007 г., когато СДС и ДСБ се обединиха и издигнаха банкера Мартин Заимов срещу Бойко Борисов, но шумът около дядо му – ген. Владимир Заимов, осъден на смърт през 1942 г. заради шпионаж в полза на СССР – също навреди на кампанията. Борисов спечели още на първи тур.

„В десницата ще имат проблем между рода̀та на ДС и истински автентичното дясно“, заяви онзи ден лидерът на ГЕРБ относно кандидатурата на Терзиев. Неавтентичното дясно в лицето на ГЕРБ обаче готви изненада, обмисляйки да номинира настоящия председател на 49-тия парламент и дългогодишен политик от ГЕРБ Росен Желязков за кмет на София. Засега непотвърдена официално.

Биографията на Росен Желязков е повече от подходяща – юрист, чиято кариера е стартирала като юрисконсулт на район „Средец“ на Столичната община, заместник-кмет и секретар на Столичната община. В добавка – главен секретар на Министерския съвет, транспортен министър, бил е и шеф на Държавна агенция „Електронно управление“. Желязков е от сдържаните политици от ГЕРБ, известен и със своята диалогичност. Като главен секретар на Министерския съвет той беше единствен обвиняем и оправдан за т.нар. афера „Костинброд“, гръмнала през 2013 г. ГЕРБ бяха обвинени, че са подготвяли изборна измама с печатането на допълнителни бюлетини в печатницата в Костинброд.

За Вили Лилков и избирателите му остава задачата да „подпрат“ Желязков на евентуален балотаж с Васил Терзиев.

Победа в София – път към властта

Ако ГЕРБ наистина издигнат Желязков за кмет на София, а не например настоящия председател на СОС Георги Георгиев (аналог на кандидатурата на Цецка Цачева на президентските избори), това показва само едно: ще се сражават за столицата. От София тръгна завоевателният поход на Борисов в политиката, също и бизнес обръчите – заради разпределянето на най-големия общински бюджет. През 2005-та, когато той става кмет, бюджетът на столицата е 467 млн. лв., през 2015 г. – близо 1,5 млрд. лв., а за 2022-ра – над 2,09 млрд. лв. За сравнение, настоящите разходи на София са колкото тези на Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора, взети заедно, че и отгоре.

ГЕРБ си разчиства пътя към София благодарение на съюзяването си с ПП–ДБ, незаменимата си подкрепа за правителство и отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, който от щит се превърна във враг. Вече никой от предишните ѝ политически опоненти не я нарича „мафия“, не говори за „мутри“, корупция и инхаус договори, не споменава „Барселонагейт“.

Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов вече не са просто сглобка (по Лена Бориславова), която е не-коалиция, а кооперация (по Росен Желязков). Скоро те ще подпишат споразумение за съвместно управление, което ще включва и процедура за съгласуване на законопроекти и назначения в регулаторите (които започнаха преди каквато и да било рамка). Макар и сплавени с ГЕРБ–СДС и ПП–ДБ в т.нар. конституционно мнозинство, ДПС са извън споразумението – но пък участват в разпределението на позиции в регулаторите и назначения за втория ешелон. Иначе ще разтурят „конституционното мнозинство“. Излиза, че получават „кеш“ срещу неизвестен резултат – досущ като авансите по инхаус договорите, които ще бъдат индексирани, както вече се разбра.

Всичко е не-любов

Така някогашните изчегъртващи и изчегъртвани, крадците на бъдеще и освободителите ще рестартират заедно държавността. (Май ДПС имаше такъв лозунг на изборите през април 2021 г.?) Всичко е узаконено, а с времето може и любов да се появи – понякога се случва в браковете по сметка.

Как тогава ще се води кампанията за София, след като управляващата коалиция позиционира като свой противник единствено президента Румен Радев, комуто се услади да управлява чрез няколко служебни кабинета? От една страна, проруските позиции на държавния глава публично срамят България пред ЕС и нейните съюзници в НАТО, от друга – всички управляващи имат нужда от неприятел.

„Не-коалицията или сглобката ознаменува края на разделението статукво–промяна“, заяви по БНР социологът от изследователския център „Тренд“ Димитър Ганев. Според него водещото разделение вече е по линия на евроатлантизма. Ганев отбелязва, че това си е проличало особено ясно с посещението на украинският президент Зеленски, а позициите на президента Румен Радев пък са затвърдили легитимацията на настоящото управление.

В кампанията за местни избори обаче това разделение не може да се използва – освен в два-три от 24-те столични района. Засега управляващите действат по традиционния предизборен начин – всеки, който протестира, получава увеличение на заплатите в бюджет 2023, реформи няма, всичко си е постарому. Засега предизборните акции са доста беззъби, тъй като номинираните претенденти за кметския стол – Васил Терзиев, Деян Николов („Възраждане“), Вили Лилков – са сдържани в оценките си за състоянието на най-големия град след дългогодишното управление на ГЕРБ, което още не е приключило.

Битката за София не се води със снимки на изпочупени жълти плочки в социалните мрежи. Битката е срещу модела „ГЕРБ“ – иначе моделът „ГЕРБ“ ще погълне всички. За сглобките в СОС или в парламента никой няма илюзии.

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни