Миналото лято държавата унищожи 4000 овце и кози в Странджа. Вместо 30 000, обявени от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за болни от чума. Останалите бяха спасени заради силния граждански и политически отпор срещу произвола на институциите. Днес, десет месеца по-късно, собствениците на унищожените животни продължават да се чувстват предадени от държавата си. А в региона никой не вярва, че там е вилняла чума. Сполетялото ги зло си обясняват с конспиративен план на кабинета „Борисов 3“ за обезлюдяването на Странджа и планове за заселването на бежанци там.

През февруари т.г. организацията „Четири лапи“ се обърна към еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис с молба Европейската комисия да изясни ситуацията с обявената през лятото на миналата година епидемия от чума по дребните преживни животни и да се произнесе дали действията на БАБХ и на нейния изпълнителен директор Дамян Илиев са били в синхрон с действащото европейско законодателство. Сред въпросите на организацията е и доколко директорът е нарушил разпоредбите на това законодателство със своята първа заповед за умъртвяване на животни в Странджа от 20 юни 2018 г., издадена преди да бъде обявено първичното огнище на заболяването, както и преди да бъде потвърдена болестта от Европейската референтна лаборатория за чума по дребните преживни животни. Към момента обаче от ЕК конкретни отговори по зададените въпроси не са получени, твърдят от „Четири лапи“.

Делото на фермерите от Болярово

В сряда, 8 май, в Административния съд в Сливен се проведе заседание по делото, заведено от собственици на стадо овце в Болярово срещу заповед на директора на Областната агенция по безопасност на храните в Ямбол от 10 октомври 2018 г. за евтаназия на животните и заличаването на фермата им. Преди това делото беше гледано в Ямболския административен съд, но адвокатите на ищците поискаха отвод заради демонстративна пристрастност и отказ на съдията да допусне доказателства. Пред „Тоест“ адвокат Владимир Шейтанов коментира, че и на трите заседания съдът показал, „че е гъвкав да се покланя на властта“. След последвалите масови самоотводи на магистрати делото бе прехвърлено в Административния съд в Сливен.

Пламен Пасков, ветеринарен лекар и ръководител на голяма ветеринарна диагностична лаборатория в Москва, обслужваща 168 клиники, посочи пред „Тоест“ неоспорими, по думите му, обстоятелства, които поставят под съмнение правилността на действията на българската държава и които по-скоро доказват, че епидемия от чума по дребните преживни животни в Странджа не е имало.

Първо, в България няма сертифицирана лаборатория с правото да извършва това изследване. Второ – опитът да бъде излъгано обществото, че софийска лаборатория е закупила реагенти чрез софтуерна фирма за изследване на чума по овцете и козите, а в същото време болестта не фигурира в списъка на изследванията, качен на официалния сайт на лабораторията. Трето – от френската лицензирана лаборатория има документирани доказателства, че пробите са направени лошо и от тях не може да се установи нито географският район, от който са взети, нито от какъв вид животни – кози, овце или… динозаври.

От лицензираната лаборатория, която според д-р Пасков не се ползва с особен авторитет и във Франция, от 1337-те проби в първата изпратена партида 28 са върнати с положителен резултат. Ветеринарният лекар, който е и свидетел на стопаните от Болярово, уточнява, че може да става дума за техническа грешка, тъй като заключенията не отговарят на клиничната картина на животните. Затова в лабораторията според Пасков са длъжни да пазят дублиращи проби и при необходимост да ги изследват повторно, за да направят типизиране на вируса и да посочат щрихкода на заболяването.

Но след като лабораторията твърди, че има документирани доказателства за компрометиране на пробите, следва логичният въпрос:

Могат ли изследванията да дадат достоверен резултат?

Затова и в съдебната зала адвокатите Шейтанов и Чакърова поискаха да им бъде предоставена цялата документация от извършените изследвания на пробите от стадото в Болярово, взети в няколко последователни дни от трима различни лекари. Владимир Шейтанов посочи, че съдът трябва да установи дали има основания за издаване на въпросната заповед, в която е посочено, че има опасност от разпространение на заразата. Защото ако няма неоспорими доказателства за болестта, то отпада и основанието за издаването на тази заповед. Адвокатите настояват съдът да се произнесе и дали има предварителна заповед на министъра на земеделието и храните, която законът е предвидил за такъв род заболявания. Владимир Шейтанов твърди, че такава заповед от министър Порожанов няма, което прави последвалата и обжалваната от стопаните в Болярово заповед на директора на БАБХ – Ямбол нищожна, както и мерките, посочени в нея.

На предишното заседание на съда, проведено на 12 декември м.г., Шейтанов обосновава тезата си, че фактическа обстановка не се създава с документи, и то частни, каквито по правната си квалификация са тези на ответника в лицето на Областната дирекция по безопасност на храните. Със съдържанието на тези документи не може да се докаже нищо. А що се отнася до фактите, твърди Шейтанов, тях са ги видели те, като адвокати, д-р Пасков, в качеството си на свидетел, много медии и стотици граждани, които са били в селата с унищожените стада:

„Не можеш да постановиш акт, който противоречи на действителността. Този акт не може да промени действителността. Стадото е живо и ти не можеш да го направиш мъртво; то е здраво и ти не можеш да го направиш болно“, коментира пред „Тоест“ Шейтанов.

„БАБХ излъга, като обяви пред Международната организация за безопасност на животните, че стадото от Болярово е унищожено, а животните – убити. Стадото си е живо и има прираст от 100 агнета. Всичките животни – около 280, са в отлично здраве и са наблюдавани от ветеринарен лекар. Обаче за държавата стадо няма, фермата е заличена и стопаните не получават субсидия. И въпреки настояванията ни

БАБХ отказва да вземе проби от животните, за да се докаже, че те са здрави.

А собствениците им не могат да продават нито животните, нито месото, нито млякото им. И са на ръба на оцеляването заедно със стадото си“, коментират от страната на ищците.

От юли 2018 г. досега от Европейската комисия не са докладвали за нови огнища на чума в България. А обществото така и не разбра от нашите институции откъде дойде заразата. Вирусът на чумата е крайно неустойчив и може да се пренася единствено от болно на здраво животно при непосредствен контакт. Времето за заразата е от три до седем дни, а до две-три седмици болестта започва да се развива с бурни признаци и животните започват да умират: при козите – до 70% от популацията, при овцете – от 30 до 60 на сто.

През 2017 г. в Турция има 93 огнища на болестта, но нито едно от тях не е в европейската част на страната. През 2016-та има едно регистрирано огнище в Чанаккале, но и този град, разположен на азиатския бряг на Дарданелите, е далеч от България. От БАБХ нито отрекоха, нито потвърдиха дали е възможно собственици на стада в Странджа да са използвали жива ваксина срещу чума, разрешена в Турция, но забранена в ЕС, което да е причина при кръвни изследвания да се установява ваксинален щам. А в писмо до Тихомир Томов, един от доброволците, подкрепили стопаните на животни в обявените за огнища на епидемията села, от БАБХ признават, че не разполагат с информация относно щама на откритото заболяване „чума по дребните преживни животни“ в Странджа от лятото на 2018 г.

Решението по това дело на Сливенския административен съд е много важно. Защото от него зависи не само съдбата на една фамилия и на едно стадо животни. То индиректно ще докаже и дали в България е имало епидемия от чума по овцете и козите, или не. Затова Владимир Шейтанов е в кореспонденция с еврокомисаря Андрюкайтис, с министъра на земеделието и храните на Германия и с Националната лаборатория за чума по дребните преживни животни във Франкфурт. Защото ако в България не се намери съд, който да осъди българска институция, със сигурност в Европейския съюз има такъв, категоричен е адвокатът.

Дали историята с измислената чумна епидемия в България е свързана с изграждане на газопроводи, или заселването на бежанци в Странджа, или с други подобни конспиративни мотиви, няма да коментирам.

Но ако съдът – български или европейски, докаже, че чума по овцете и козите у нас не е имало, на управляващите няма да им се размине само с оставката на министър Порожанов,

над когото премиерът е разпънал чадъра на своето благоволение, (не)знайно защо след всичките му провали и скандалите, свързани с източването на Държавен фонд „Земеделие“.

Тогава оставка ще трябва да подаде целият кабинет „Борисов 3“.

Заглавна снимка: © pxhere

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни