Поредната шумна акция на Специализираната прокуратура измести други скандали от обществения фокус и концентрира цялото медийно внимание върху арестите на ръководителите на Агенцията за българите в чужбина. Те са задържани за подкупи, вземани за издаването на документи за придобиване на българско гражданство по натурализация. Скандалът беше политически оцветен със замесването на имената на двама вицепремиери от кабинета „Борисов“ – ресорния Валери Симеонов и Красимир Каракачанов в качеството му на лидер на ВМРО – партията, която фактически кадрува в тази агенция от самото ѝ създаване.

Какво казаха досега от Спецпрокуратурата и Антикорупционната комисия?

Според изнесените данни става дума за организирана престъпна група в Агенцията за българите в чужбина, която издава удостоверения за български произход (без тях е невъзможно да се получи българско гражданство). Има съмнения за подкупи от най-ниско до най-високо ниво, както и за търговия с влияние. С важното уточнение, че няма събрани доказателства за политически чадър – то бе направено, след като се появиха публикации, че парите от подкупите са отивали в черната партийна каса на ВМРО. От пресконференцията на Спецпрокуратурата в четвъртък стана ясно още, че подкупите са давани за ускоряване на процедурата за българско гражданство, като за тези, които не са етнически българи, сумата е стигала до 8000 евро на човек.

Изключително важно е да се посочи, че разследването на този етап се ограничава само върху дейността на последното ръководство на Агенцията и няма да се занимава със стари сигнали за корупция там, въпреки че такива има от години, в това число констатирани и в проверка на Върховната административна прокуратура от 2014 г.

Защо прокуратурата провежда тази акция тъкмо сега?

Защо точно в този момент на политическа криза в управлението, на раздор в коалицията на „Обединените патриоти“ и на обществен натиск върху вицепремиера Валери Симеонов, чиято оставка искат вече не само майките на деца с увреждания, а все повече български граждани, нетърпящи наглото отношение на лидера на НФСБ към тях? Някои анализатори видяха в това ход на Борисов да усмири вътрешните борби между националистите и да им покаже, че има лостове да ги държи „на къса верижка“. Обаче включването и на ДПС в атаката срещу Симеонов дава друг контекст на този сюжет. И тогава въпросът #КОЙ задейства главния прокурор Сотир Цацаров да разпореди тази акция тъкмо сега, изглежда напълно логичен.

Безспорно най-ненавиждан от тримата националистически лидери е Валери Симеонов. Защото, за разлика от Сидеров и Каракачанов, той винаги е бил най-брутален и най-краен в предлагането на политики спрямо малцинствените етнически групи, особено към ромите и турците. Както и в публичното им обругаване и стигматизация с използването на реч на омразата, за което има и присъда на първа инстанция.

Обаче във фокуса на тази акция е и Красимир Каракачанов като лидер на партията, която кадрува в Агенцията за българите в чужбина. Въпреки че публично отрече да знае и да е получавал и лев от подкупите, и въпреки заричането му да си тегли куршума, ако някой успее да докаже неговото участие в корупционната схема, лидерът на ВМРО изглежда видимо уплашен и стресиран от насочването на следите на престъплението към него и партията му. Защото, за разлика от Сидеров, който изпълни волята на Доган и поиска оставката на Симеонов, Каракачанов реши да се еманципира от стари споразумения, подписани още преди Кръглата маса, и подкрепи оставането на лидера на НФСБ на вицепремиерския пост.

Това проваля или най-малкото забавя плановете на ДСП да извади националистите от властта и да подкрепя със задкулисни договорки едно правителство на малцинството на ГЕРБ. Или да предизвика предсрочни парламентарни избори. Затова Доган пусна в ход разкритията за корупционната практика в Агенцията за българите в чужбина, контролирана от ВМРО. И така, веднъж, дискредитира партията и свали лицемерната ѝ патриотична маска, и втори път – постави на карта присъствието на коалицията „Обединени патриоти“ в Европейския парламент след изборите напролет догодина.

Корупционните хранилки за партиите остават, независимо кои са на власт

На власт или в опозиция, системните партии във всичките години на т.нар. преход трябваше да получават постоянен финансов ресурс, за да съществуват. Така в случая се оказва, че ВМРО осребрява патриотичната си легитимация чрез Агенцията за българите в чужбина. А ДПС държи от години контрола върху Държавен фонд „Земеделие“, който разпределя огромни парични потоци от фондове на Европейския съюз. Показателно в това отношение е назначаването на Румен Порожанов за земеделски министър след множеството скандали, свързани с името му като управляващ Фонд „Земеделие“, в който неведнъж влизаха агенти на ДАНС да проверяват сигнали за злоупотреби с парите от европейската солидарност. Е, може ли някой да каже дали ВМРО има квоти в този фонд, или ДПС – в Агенцията за българите в чужбина, въпреки че над 300 хиляди български граждани от турски произход живеят зад граница?

На пресконференцията в четвъртък прокуратурата нарече корупционната практика в Агенцията за българите в чужбина без аналог досега. От една страна, тази позорна история тежко компрометира България като държава, още повече че идва след друг, още неотзвучал скандал – този за продажбата на шофьорски книжки чрез канализирана и политически покровителствана корупционна практика в Министерството на транспорта. В същото време даването на българско гражданство чрез тази схема заплашва както националната ни сигурност, така и сигурността на целия Европейски съюз. Защото на практика с български паспорти са се сдобили и чужденци, заподозрени в терористична дейност. Как корумпирани български чиновници от високите етажи на властта продават българско гражданство на хиляди чужденци, сред които и престъпници, пише Жан-Батист Нуде, специален пратеник на френския Nouvel Observateur. Ще завърши ли това разследване на Спецпрокуратурата с осъдителни присъди, или ще потвърди думите на президента Румен Радев, че „акции много, присъди малко“, ще стане ясно. Но не скоро.

Законодателството отваря вратичка за корупционната практика в Агенцията за българите в чужбина

Уреждането с лични документи в държава – членка на ЕС, е регламентирано в Закона за българското гражданство. Член 15, ал. 2 (нова – ДВ, бр. 33 от 2010 г.) посочва, че с молбата за придобиване на българско гражданство по натурализация се представя и удостоверение за български произход, издадено от Държавната агенция за българите в чужбина. Точно тази поправка отваря възможността за прилагането на корупционната схема, и то не само в мандата на последния директор на Агенцията, а от 2010 г. насам. Така въпросното удостоверение струва от 5000 до 8000 евро.

Президентът Ердоган е поставил остро въпроса пред Ангела Меркел за това, че над 15 000 кюрди са получили паспорти на български граждани, с които са заминали за Германия. За корупционната схема, действаща в България, знаят отдавна и в европейските институции. Но както посочи в интервю пред bTV Велизар Енчев, самите те са се отнесли към проблема с бюрократично безразличие. И така с мълчанието си са поощрили продължаването на тази престъпна практика.

Ще дам пример от последните дни: турски гражданин от Измир (спестявам името от съображения за сигурността му) с изселническия си паспорт от България не е получил „менше сертификата“ си – така наричат турците въпросното удостоверение от Агенцията за българите в чужбина, – защото отказал да плати въпросните 5000 евро. Така чиновниците на практика нарушават чл. 25, ал. 3 от Конституцията, където пише, че „български гражданин по рождение не може да бъде лишен от българско гражданство“. Затова темата трябва да стане час по-скоро обект на сериозна юридическа дискусия за промяна на Закона за българското гражданство и за премахването на текстове, които позволяват прилагането на корупционната схема.

Юристи коментират и друго – че въпросното удостоверение е с някаква бланкетна постановка и без ограничение за това как се издава. Според закона е достатъчно лицето, искащо българско гражданство, да е пълнолетно, да не е осъдено в България и да попълни декларация в Държавната агенция за българите в чужбина, в която да заяви, че „има чувство за принадлежност към българската нация“. И след това получава удостоверение за български произход. През 2013 г. предишният председател на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов признава, че „не съществува процедура, която да контролира тези декларации“.

Разкриването на нови обстоятелства около дейността на организираната престъпна група, действала години наред не без политически чадър от високите етажи на властта, ще извади още много случаи, свързани с тази корупционна схема. Не можем обаче да очакваме хора, платили 5 или 8 хиляди евро, за да получат документи за българско гражданство, да се разприказват пред разследващите органи. Защото това би означавало, първо, да изгубят българските си паспорти, второ – и те да бъдат подведени под съдебна отговорност за участие в схемата.

Сигналите за действието на престъпната корупционна схема в ЕС са стотици, както стана ясно, такива са получавани и в Президентството. Интересен е случаят на Нурджихан Гюнери, който може да стигне до Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Още повече защото документът, издаван от Агенцията за българите в чужбина, нарушава принципа за българската нация, която е гражданска. А удостоверението въвежда искане за етнически признак – напълно дискриминационно. В същото време все повече чужденци, които искат да влязат в ЕС легално, пробват да получат гръцки паспорти, защото в Атина се оказва, че това ще им струва само 2000 евро.

Корупционният скандал сваля патриотични маски

Справка за издадените български паспорти на чужди граждани за тези близо десет години ще покаже, че потомците на българи в Украйна, Молдова, Сърбия и Македония се бавят. Защото няма как да бъдат поискани пари от хора, които идват тук с удостоверения за своите корени от съответния български културен център в страната, чиито граждани са, а не издадени от Агенцията за българите в чужбина. Затова пък желаещите да се сдобият с български (европейски) паспорти, които си плащат корупционната такса, придобиват българско гражданство и документи за два месеца. Така жителите на цяло село в Македония, населено с гюпти, са получили български паспорти и са заминали на гурбет в Европа. Това е само един от многото примери, отчуждили хората с български произход от родината им и от партиите, претендиращи, че защитават тяхната идентичност. Защото, твърди Мендерес Кунгюн от мюсюлманския неправителствен сектор, лидери като Каракачанов търгуват с българската историческа памет, която съхранява ценностната ни система като народ.

Държавата покровителства корупцията

Това е ясно като бял ден. Няма как министърът на правосъдието и други висши служители във властта да не са знаели за корупционната схема (както министърът на транспорта е знаел и разпъвал чадър над продажбата на шофьорски книжки). Иначе Цецка Цачева нямаше да уволни Катя Матева – експерт по право на малцинствата и директор на Дирекцията за българско гражданство в Правосъдното министерство, която първа сигнализира за проблема и анулира 60 процедури за придобиване на гражданство, след като открива чрез Интерпол, че става въпрос за престъпници – и става обект на постоянен натиск и сплашване. Още повече, защото посочва, че множество служители от администрацията на високо ниво, поне един министър и един вицепремиер от националистическа партия, са въвлечени в корупционната схема.

Днес повече от 20 000 молби за натурализация от македонци, сърби, албанци, косовари и молдовци чакат одобрение. Не са малко и турците – над 10 000, които искат да се сдобият с документи за българско гражданство, за да избягат от режима на Ердоган. След тези разкрития, които ще стават все повече, и то благодарение на партньорските ни служби в Европа, Бойко Борисов не само няма да получава повече потупване по рамото за това как пазим европейската граница от бежанци и терористи, но България трябва да забрави за членство в Шенген. А ако ЕС имаше инструмент за изключване на страни членки, щяхме да сме сигурно първата, към която щеше да бъде приложен.

Заглавна снимка: © Тоест

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни