Ако ситуацията беше малко по-различна, вероятно новина на седмицата щеше да бъде началото на 50-тото Народно събрание. Но то, заченато в грях, се роди трудно, а перспективите за бъдещето му съвсем не изглеждат обнадеждаващо, както и да се развият събитията. Това, за съжаление, налива вода в мелницата на тези, които нямат търпение да обявят смъртта на парламентарната република и да я подменят с президентска например.

Според Емилия Милчева обаче, колкото и изкушаващо да изглежда това политическо приключение за сегашния български президент, то е изпълнено с предизвикателства, които без подходящ контекст трудно биха се реализирали. Прочетете повече в нейния анализ, озаглавен „Ще стане ли президентът Радев партийно величие?“.

Свикнали сме Стефан Иванов да ни представя интересни книги или да четем поезията му, но тази седмица той ни показва една от другите си суперсили – тази на публициста. Под заглавието „За природата на поезията и политиката в думите“ ще намерите едно брилянтно и изключително важно интервю с поетите Линда Грегърсън и Ник Леърд, което само привидно гравитира около поезията, а всъщност болезнено откровено посяга към най-актуални теми от ежедневието на човечеството. Не подминавайте това четиво и си отделете достатъчно време за него. Включително за размишления.

В някакъв смисъл, макар че темата е архитектура, със сходна нагласа ще ви остави и текстът на Анета Василева Make Architecture Great Again. Новият български архитектурен популизъм“, който е продължение на друг неин материал с подобно заглавие, публикуван в „Тоест“ през май. Първата част е посветена на това как духът на времето, политиката и идеологията оставят отпечатък върху сградите. И защо популизмът прониква и в сферата на архитектурата. Втората част е поглед към родните му проявления.

И ако играта на думи в заглавието на предишния материал ви е провокирала да насочите мисълта си отвъд океана, Александър Детев тъкмо се завърна оттам успокоен, че въпреки всичко американската мечта още си е на мястото. Не подминавайте интересния му и доста забавен обзор.

Отвъд океана идва и историческият повод през юни да се отбелязва необходимостта от зачитане на правата на ЛГБТИ хората. У нас тази година „София прайд“ ще се проведе за 17-ти пореден път. И отново смисълът, който събитието носи, е замъглен от шумни дискусии „за“ или „против“. Но за първи път от 17 години най-голямата група общински съветници от София – тази на „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“ – се обяви в подкрепа на прайда с нарочна декларация. За този прецедент пише Светла Енчева в материала си „Изгрява ли дъга над София и България?“.

Нека завършим седмицата с два много интересни текста от научната сфера. В първия Анастасия Орманджиева разказва за усъвършенстваните методи за извличане и разчитане на ДНК от вкаменелости, което е голям пробив в областта на еволюционната генетика. И ако искате да научите как ДНК на хора, живeли преди хилядолетия, може да ни помогне да се справим по-добре с бъдещи пандемии, инфекциозни болести или за разработване на нови лекарства и терапии, не пропускайте да прочетете „Палеогеномиката и тайните на античната ДНК“.

А Михаил Ангелов в новата си статия от поредицата „Научни новини“ разказва за ползите от употребата на някои отпадъци. Например в производството на шоколад или за пречистване на вода. Ако пък се интересувате от космически изследвания, може да прочетете за премеждията на капсулата „Старлайнер“ в орбита или за последните новини около поправената (от разстояние над 24 млрд. км) сонда „Вояджър 1“, която продължава мисията си.

Приятно четене!