Какво ще се получи, ако миксираме „Републиканци за България“ и „Има такъв народ“? Нещо консервативно, българо-мъжкарско, евроатлантическо, антипутинско, с три думи: партия на Гешев. Пилона на Рожен с вратовръзка на слончета и червен конец против уроки. И ще се извисим като народ в целия си ръст, както обеща бившият обвинител №1 в реч в YouTube, преди да прекрачи в политиката – вместо да поеме към кабинет във Върховната касационна прокуратура в съседство с бившия главен прокурор Сотир Цацаров и настоящия и.д. главен прокурор Борислав Сарафов.

Всъщност прекрачи от политиката в политиката, защото, по собствените му признания, политиката не е излязла от прокуратурата, а той така и не успя да убеди обществото, че е ефективен магистрат и българската прокуратура е независима и гарант за спазването на законността. За свое оправдание заяви, че „никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика“.

И това от най-недосегаемия човек в държавата, какъвто беше Иван Гешев в тези близо три години и половина от мандата си като главен прокурор, преди това – ръководител на специализираната прокуратура, магистрат, който имаше подръка институция, лостове и закони, за да се бори с мафията. Над него наистина беше само Господ, обаче зад него бяха политиците кукловоди.

Имидж за политическа употреба

Най-новата история на България показва, че преди да стартират политическата си кариера, политиците обикновено имат имиджов трамплин. Катапултът за Бойко Борисов бе легендата за неустрашимия главен секретар на МВР, изградена от медийно облюбване, черно кожено манто и маниери на мутра от Прехода.

За други входът в политиката е бащиното име – Сергей Станишев влезе в БСП като син на секретаря за международните връзки на ЦК на БКП Димитър Станишев. Трети биват изтласкани на политическата сцена от исторически обстоятелства – революции, протести и стачки, в които едни губят живота си, а други печелят огряно от слава и почести място. Има и политици като лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, които чиракуват в други партии, шлифоват се на избори и ето че идва и техният ред.

Репутацията на Иван Гешев не е особено убедителна нито като борец с мафията, нито като защитник на прокуратурата – „последната крепост на правовия ред и демокрацията“ (из речта му от 24 февруари 2023 г.). Няма осъдени олигарси, няма осъдени за източването и фалита на КТБ – делото, с което се занимаваше две години като спецпрокурор и от което липсва олигархът и най-силният човек в ДПС – Делян Пеевски, а другите дела като „Барселонагейт“, които пряко засягат Бойко Борисов, стояха на трупчета. Свали ги в името на разплата, че го жертва, за да спаси кожата си. Както се констатира в анализ на „Сега“, делата, с които прокуратурата обича да се хвали, или не стигат до съда, или там се провалят. Затова и смелостта, обзела бившия главен прокурор на излизане от прокуратурата, изглежда комична.

За разлика от Борисов, който обикаляше страната, шофирайки джипа си на главен секретар, за да лови престъпници (!), като главен прокурор в последните месеци Гешев пътуваше, за да утешава близки на жертви на пътнотранспортни произшествия, да раздава икони, да беседва с ученици. Най-значимата му кауза беше срещу езика на омразата, за което го подкрепиха еврейски организации. Проведе и срещи с ромски лидери – за това помогна и Яков Джераси, един от активните представители на еврейската общност в България, съратник и на Сакскобургготски.

Трудно може да се напомпа рейтинг от такива събития. Ако си беше свършил работата като магистрат, те щяха да полират образа на борбения прокурор със състрадателна душа, отзивчив към човешките болки и проблемите на сегрегираните общности. Но извън този контекст пътуванията и срещите му още тогава предизвикаха коментари, че Гешев се готви за политическа кариера.

Място на терена

На терена, на който ще се бори и Гешев, е доста разкаляно. Разделението ляво–дясно не е валидно за българската политика, превзета от либерали vs. консерватори. Консерваторите са ѝ в повече – консерватори путинофили, патриотично-консервативни, консерватори русофоби, консерватори тръмписти… Консерватори се откриват във всяка коалиция и политическа сила в парламента и това е и общото кратно: „Демократи за силна България“ са консерваторите в ПП–ДБ, консерваторите доминират в ГЕРБ, а за „Има такъв народ“ и „Възраждане“ консервативното е част от политическата им тъкан. БСП отдавна е изгубила, ако изобщо е имала каквото и да било ляво, и е надянала същата консервативна маска.

На Иван Гешев най му подхожда като българин, мъж и християнин да застъпи в редиците на социалните консерватори, подкрепящи традиционното семейство, обявявайки се за социална устойчивост и умерен национализъм (не може да се мери с Костадинов, който е историк, а не върви все да говори за Левски като в ученическо есе), с умерен евроскептицизъм (все пак щеше да арестува Путин, ако дойде в България) и поносима доза религиозна екстатичност (сдържано, за да не напомня твърде много на евангелски дискурс за политиката). Според изследване на Gallup International Association (GIA) на религиозните нагласи в 61 държави от март т.г. 53% от българите се определят като религиозни, а 58% твърдят, че вярват в Бог. Данните поставят България малко под средата в листата на държавите по декларирана религиозност, което означава, че и червен конец на китката не пречи.

Позиционирането на Иван Гешев и бъдещата му политическа сила на този терен следва и политическите тенденции в световен мащаб, които показват изместване към консервативното дясно. Изследване на Gallup, представено по CNN, показа, че социалният консерватизъм в САЩ е на най-високото си ниво от десетилетие – предвид новите държавни предложения по проблемите на транссексуалните, абортите, употребата на наркотици и преподаване за пола и сексуалността в училищата. Така че шествия като походите в защита на традиционното семейство в България ще зачестят и нищо чудно Гешев да е в челните редици.

Тепърва ще разбере колко уязвим е като политик. Докато беше (главен) прокурор, институцията го пазеше. Но вече е политик, комуто изпълняващият длъжността главен прокурор е враг.

Заглавно изображение: Скрийншот от речта на Иван Гешев, публикувана в YouTube канала му на 19 юни 2023 г.

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни