Главният прокурор Иван Гешев остана сам на бала на чудовищата. Онези, които го поставиха на поста, напътстваха и използваха като щит, бухалка и чадър, станаха управляващи партньори и реформатори на Конституцията. А съюзниците, както и парите, не миришат.

Гешев и неговата безконтролност (и база данни) се превърнаха в бреме за новия политически съюз между ПП–ДБ и ГЕРБ–СДС. Щетите от запазването му, освен имиджови, биха били и финансови – стотици милиони по Плана за възстановяване и устойчивост щяха да бъдат блокирани, тъй като Европейската комисия обвърза траншовете с върховенството на правото и механизмът за разследване на главния прокурор е част от правната стабилност.

Иван Гешев, както е известно, се съпротивлява и тази седмица внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредби от Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, свързани с отказите за образуване на досъдебни производства, механизма за независимо разследване на главния прокурор и избора на членове на Висшия съдебен съвет. С промените се намали от 17 на 13 гласа изискващото се мнозинство за отстраняване от поста му.

Делата на трупчета – камъни за удавници

За отмъщение Иван Гешев реши да покаже какво значи главният прокурор в България да „заработи“, и маските паднаха. Обществото потвърди всичките си обосновани предположения за прокуратурата – за бездействието ѝ относно корупцията по високите етажи, рекета с делата на трупчета и събрания по тях доказателствен материал, но също и за политиците, изплашени от онова, което се крие между папките.

Затова е лесно да се обясни защо парламентът прие толкова бързо механизма за разследване на главния прокурор, за който се настоява повече от десетилетие. Членове на ВСС пък внесоха две искания за освобождаване на Гешев, но от тях остана само едното – задето нарече депутатите „политически боклук“, с което е нарушил благоприличието и етичните правила и е уронил престижа на магистратите. Той се защити с аргумента, че бил под въздействие на емоциите след опита за покушение на 1 май и заплашителното писмо, получено две седмици по-късно. След 14-часово заседание ВСС реши да заседава в понеделник, а в четвъртък се очаква да се произнесе окончателно.

А главният прокурор реши да удави лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, окачвайки му на шията „Барселонагейт“, за да потъне по-бързо, а с него и съглашението за правителство. Разследването започна, след като испанско издание публикува през февруари 2020 г. информация, че властите в Испания проучват свързан ли е Борисов с международна схема за пране на пари, когато е бил премиер. С парите били купени луксозна къща и бутик в Барселона, ползвани от бившата манекенка Борислава Йовчева, за която се твърди, че има дете от Борисов.

В продължение на близо три години българската прокуратура се постара да потули, доколкото е възможно, „Барселонагейт“. През 2022 г. от Испания бяха получени 219 страници материали по разследването, чийто превод се точи месеци. Но сега за по-малко от седмица от внесеното на 2 юни искане за сваляне имунитета на Борисов бяха преведени последните материали. Парламентът обаче не бърза да посяга към тях, за да научат депутатите, а също и обществото, дали бившият премиер е финансирал къщата в Барселона и покупка на луксозен бутик, има ли изнесени 300 милиона в Турция от Бейзат Яхя, свързан с ДПС и управител на ловно стопанство „Паламара“, с част от които била купена къща на Йовчева в Истанбул. (След медийните разкрития бившата манекенка продаде къщата и бутика в Барселона и по непотвърдена информация е в Турция.)

Дали обаче народните представители няма да изчакат най-напред освобождаването на главния прокурор? А междувременно е формирано съгласие между ПП–ДБ и ГЕРБ да се създаде временна комисия, която да разглежда исканията за имунитет и да оценява основанията им. Само че Гешев е с няколко изпреварващи хода. Най-вероятно ще представи „Барселонагейт“ идната седмица, когато е поканен на изслушване по ключовата за България тема върховенство на правото и неговото прилагане, организирано от мониторинговата група към LIBE – Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента. Със сигурност онова, което се кани да огласи, може да се използва от противниците на най-голямата политическа сила в ЕП – Европейската народна партия, към която се числи и ГЕРБ. Догодина през май предстоят евроизбори и всеки скандал ще бъде пуснат в употреба, а и в ЕНП с Борисов комай остана само председателят ѝ Манфред Вебер, самият той компрометиран от разкрития за допълнителни възнаграждения за ръководството на ЕНП.

Бледият конник на Апокалипсиса

Искането за имунитета на Борисов заради „Барселонагейт“ не е правосъдие, а разплата. Вижда се с просто око. Но то е същото, което вършеше главният прокурор и до момента, само че с обратен знак – сега ГЕРБ и лидерът му крепят правителството, второто редовно в рамките на близо три години и пет парламентарни избори. Нима обществото няма право да узнае истината за този „гейт“, макар да е наясно, че главният прокурор се прави на четвъртия конник на Апокалипсиса?

След всички афери през трите мандата на Борисов – „Ало, Ваньо“, инхаус договорите, изнесените пари за магистрала „Хемус“, телефонни разговори, разкриващи корупционни схеми и кадрувания на тъмно в съдебната власт – „Барселонагейт“ е единственото, което пробива омертата – заради предателството на Дона.

Същата мъст е и искането за освобождаването на Гешев, внесено от хора, бранили доскоро без срам и свян не лицето Гешев, а овладяната от задкулисието институция. Братя по оръжие с главния прокурор сега му посягат по заповед на ония, на които всички те служеха, но Гешев вече е непотребен. В отворено писмо до пленума на ВСС бившият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов – магистратът, който се възпротиви при избора на Гешев за главен прокурор, заяви: „Не допускам, че ВСС би се превърнал в „банка за услуги“ по искане за освобождаване на Иван Гешев.“

Πpичинa дa ви пpипoмня, дpaги ĸoлeги, вcичĸи тeзи фaĸти и oбcтoятeлcтвa, ca oпaceниятa ми, чe пopoцитe, ĸoитo cъпътcтвaxa избopa нa г-н Гeшeв зa глaвeн пpoĸypop, имa гoлямa вepoятнocт дa ce възпpoизвeдaт и пpи нeгoвoтo eвeнтyaлнo ocвoбoждaвaнe. Зa дa бъдa paзбpaн пo-дoбpe, щe изтъĸнa, чe пpи пpeдcтoящoтo глacyвaнe в ниĸaĸъв cлyчaй нe дoпycĸaм, чe ĸлючoвa poля зa вoтa биxa мoгли дa изигpaят дoбpyвaнeтo нa дeцa, cъпpyзи, poднини, „близĸи дaми нa мъжĸитe cъpцa“. Hиĸoгa нe cъм и дoпycĸaл, чe BCC би мoгъл дa ce пpeвъpнe в „бaнĸa зa ycлyги“. He дoпycĸaм и чe зaд дaдeн вoт мoжe дa ce ĸpият минaли гpexoвe. He дoпycĸaм и чe няĸoй би мoгъл дa ce „cпaзapи“ зa бъдeщo ĸapиepнo изpacтвaнe cлeд пpиĸлючвaнeтo нa дeйнocттa нa тoзи BCC. И нaй-нaĸpaя, ниĸoгa нe биx дoпycнaл, чe пpoблeмитe c г-н Гeшeв ca caмo cимптoм, a иcтинcĸaтa пpичинa ca зaвиcимocтитe нa члeнoвeтe нa cъдeбния пapлaмeнт.

Благоразумие в името на целостта на правителството и закрилата на Борисов или честност в името на декларираните принципи, оценявани от привържениците на ПП–ДБ? Изглежда, че в парламента ще постъпят разумно.

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни