Близо седмица остава до европейските избори, когато гражданите на 28 страни членки ще отидем до урните, за да подкрепим чрез гласовете си най-близката до нашата визия за това в каква посока трябва да се развива общият ни дом Европа.

Шестима кандидати за наследници на Жан Клод Юнкер като председател на Европейската комисия се изправиха на дебат в сряда. Още във встъпителните им думи стана кристално ясна и политическата им платформа.

От левицата в лицето на Нико Куе поискаха повече солидарност и по-малка власт на банките. Той заяви подкрепата си за по-човешко и солидарно отношение към мигрантите. „Зелената“ Ска Келер настоя да защитим „единствената планета, която имаме“ и да се борим за социална справедливост – за малцинствата и в защита на човешките права. Чехът Ян Захрадил, представител на консерваторите и реформистите, желае по-малко вмешателство на Европейския съюз в националната политика – „по-малък, но по-ефективен Европейски съюз“.

Либералите в лицето на Маргрете Вестегер се борят за Европа, която да е по-близка до европейските граждани, да обръща по-сериозно внимание на опазването на околната среда и да постави акцент върху намирането на работа на младите. Манфред Вебер от Европейската народна партия в ролята си на фаворит за поста обеща единство. Той пожела да се бори за ускоряване на икономическото развитие във всички страни членки и по-лесно вземане на общи решения с премахването на единодушието в Европейския съвет. А социалистите в лицето на Франс Тимерманс ще се борят за по-високи данъци за богатите, минимална европейска заплата, равнопоставеност на жените и защита на околната среда.

И ако споменатите тези ви звучат прекалено ясни, та дори скучни, може да включите някой сутрешен блок в българския ефир, за да чуете малко неясни послания, надвикване и не много задълбочено познаване на европейските институции и процеси от страна на повечето българските кандидати за Европарламента. Такава е ситуация – “if you be a young politician”, както написа една от гордостите ни в Брюксел наскоро.

Ние обаче за втори и последен предизборен епизод на подкаста няма да обръщаме внимание на българската кампания, а ще се фокусираме върху кампанията в другите държави. Миналия път за основните теми в дебата и за настроенията в обществото във Великобритания, Франция и Холандия ни разказаха Мария Спирова, Йоанна Елми и Маргарита Желязкова. В този брой ще погледнем към Австрия и Германия.

За ситуацията в Австрия преди изборите разказва Иван Пранджев – член на политическата формация НЕОС.

Засега прави впечатление, че откакто Курц сформира тази коалиция с крайнодесните, тяхното одобрение драстично е спаднало и те са на трето място след социалдемократите (и Народната партия на Курц – б.р.). Преди те се конкурираха и никой не можеше да каже кой ще е на второ място. Сега ситуацията е такава, че християндемократите на Курц най-вероятно ще спечелят около 30% от вота, на второ място с няколко процента разлика ще са социалдемократите и на трето място с малко повече от 20% ще е крайната десница.

С Боян Юруков обсъждаме големия успех за българите в Германия – отварянето на секции в цели 21 населени места във федералната република за предстоящите избори.

По принцип немците са казали ясно, че правят изключение (давайки правото секции да се разкрият извън дипломатическите и консулските представителства – б.р.). Не можем да разчитаме, че всяка година ще направят такова изключение. Предвид обаче колко много българи има в Германия и все повече се увеличават, може би има смисъл да се настоява. Тук по-важен за мен е въпросът защо има толкова малко консулства. Факт е, че това във Франкфурт отговаря за 150 000 души в района, в който се намира, а администрацията му е с големина на селска община.

А накрая с Лоде Десмет – белгийски режисьор, автор на филма Brexit: Behind closed doors, говорим за уроците, които научихме от Брекзит, и за хоризонта пред Европа днес.

Това, което исках да покажа от самото начало, е, че демокрацията не е проста задача и чрез историята на Брекзит искам да демонстрирам, че не можеш да очакваш лесни решения от демократична система.

Целия епизод на подкаста чуйте в аудиофайла.


В подкаста „Паралели и меридиани“ потегляме по света в опит да намерим обяснение на актуалните проблеми в България. Ще търсим мнението на българи в страната и чужбина, които са експерти по темите, заели сериозно място в общественото и медийното пространство. Ще изграждаме нужните паралели с миналото и ще обикаляме релевантните меридиани в настоящето, за да откриваме комплексните и детайлни отговори на актуалните въпроси. Ще се опитаме да гледаме отвъд предлаганите прости решения в търсене на баланса и истината.

Абониране: RSS | Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts | Overcast | SoundCloud

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни