Пореден провал на преговорите между Великобритания и Европейския съюз съюз за излизането на Острова от Съюза догодина. Причината този път е границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, за която консенсусно решение няма.

В същото време четвъртият кабинет на Ангела Меркел отново е изправен пред сериозно предизвикателство. Провелите се избори в Бавария на 14 октомври показаха, че коалиционните партньори на християндемократите на Меркел – Християнсоциалният съюз и Социалдемократическата партия, губят подкрепа за сметка на крайнодесните от „Алтернатива за Германия“ и най-вече на „Зелените“, които удвоиха подкрепата си в южната провинция на фона на растяща подкрепа в цялата страна.

Сериозни ли са трусовете в Берлин, каква е политическата обстановка в страната и как ще се отрази тя на кандидатурата на представителя на Християнсоциалния съюз Манфред Вебер за председател на Европейската комисия след евроизборите догодина? На тези въпроси отговор дава Капка Тодорова, кореспондентка на вестник „24 часа“ в Берлин.

Ще чуете и дипломата Стефан Тафров със задълбочен анализ на политическата ситуация в Европа, предизвикателствата пред Европейския съюз и какво следва за Македония, след като парламентът в Скопие прие конституционната промяна на името на страната.

Рубриката „Паралели“ този път е посветена на 20-тия рожден ден на компанията Google, която променя из основи начина, по който търсим, намираме и възприемаме информация.

По-добрият звук в този епизод дължим на Михаил Ангелов, за което искрено му благодарим!


В подкаста „Паралели и меридиани“ потегляме по света в опит да намерим обяснение на актуалните проблеми в България. Ще търсим мнението на българи в страната и чужбина, които са експерти по темите, заели сериозно място в общественото и медийното пространство. Ще изграждаме нужните паралели с миналото и ще обикаляме релевантните меридиани в настоящето, за да откриваме комплексните и детайлни отговори на актуалните въпроси. Ще се опитаме да гледаме отвъд предлаганите прости решения в търсене на баланса и истината.

Абониране: RSS | Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts | Overcast | SoundCloud

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни