Както се казва – „снимам“, тоест вземам нещо. Да вземеш душата на човека и да я сложиш…

Третият епизод от поредицата „Създатели и мечтатели“ разказва за първите български фотографи – още от времето преди Освобождението. Заживяваме насред стъклените плаки, „фотографическите машини“, бавните процеси, избухващите светкавици, революционния дух и фотографските ателиета, пълни с пищови, малки бомби, а на покривите им – „щорки“, за да влиза светлината. Онази светлина, която е необходима, за да „снемеш“ нечий образ, да „видиш как гледа човекът“, но и за да „можеш да помислиш и да се събуди един мозък“.

Разбира се, контекстът на прохождащата тогава българска фотография е революция, а днес поглеждаме назад във времето и откриваме чудатите истории и приключения на Атанас Йованович, фамилията Карастоянови, Георги Данчов – Зографина, който успява да избяга от Диарбекир, и на Никола и Тома Хитрови, които „шетат“ из България и Европа не само за да снимат, но и за да развиват революционна дейност.

Паралелно с този вече отдалечен свят, в епизода се разкрива и друг, в който фотографията е възможност за свързване, посредник за емпатия, а светлината има своето специално място – тя би могла да бъде поетична, теменужена, ярка, би могла да бъде „и огледало, и собствен изгрев“.


Автор: Николета Атанасова
Участват: Цветан Томчев, фотожурналист и преподавател по фотография в НБУ, Вера Гоцева, фотограф и философ, и доц. Борис Грозданов, философ

Музиката в епизода е от сайта за свободна музика Icons8 Fugue. Част от ефектите са авторова изработка. Използвани са ресурси и от сайта Freesound.org.

Аудиообработка: Николета Атанасова и Теодор Иванов
Заглавна снимка: Greg Rakozy / Unsplash


В поредицата „Създатели и мечтатели“, част от документалния подкаст „Мястото“ с Николета Атанасова, разказваме за хора, за които се знае малко, но са важни с началото, което са поставили в науката и знанието в България и по света. Понякога те са тихи и кротки създатели, друг път са смели и отдадени мечтатели, но във всеки случай тези хора оставят важна следа след себе си. Посвещаваме тази подкаст поредица на Марин Бодаков.

Абониране: RSS | Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts | Overcast | SoundCloud

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни