Следващата седмица по същото време ще е т.нар. ден за размисъл преди поредните избори тази година. А предизборната кампания продължава да е лишена от смисъл, послания и идеи за бъдещето ни. Междувременно през току-що отминалия месец COVID-19 отне живота на 7 пъти повече българи спрямо миналогодишния октомври, когато пак бяхме в пандемична вълна. Ноември се очертава да бъде още по-черен, след като само за първите му пет дни починалите надхвърлиха 750.

В коментара си Емилия Милчева размишлява за племето и мишките, простете… лидерите. „За близо 20 месеца не се намери лидер от „партиите на статуквото“ или от „партиите на промяната“, или от която и да е партия изобщо, който последователно, твърдо и на висок глас да говори за необходимостта от ваксинация, да призовава и да следва тази линия по време на цялата предизборна кампания, не само чрез спорадични възклицания. А тези партии ще излъчат правителство след изборите на 14 ноември, което да се справя с пандемията още от първия си ден“, коментира Емилия. Нейният текст тази седмица носи тежкото заглавие „Измирането на българското племе“.


Въпреки незавидното ни челно място по смъртност от ковид, у нас продължава и разпространението на невярна информация, свързана с ваксините и заболяването като цяло. Мерките за ограничаване на заболеваемостта са критикувани, че нарушават правата на гражданите, а широко разпространена е тезата, че никой не носи отговорност за здравето на хората след прилагане на ваксина. Йоанна Елми провери дали това е така, в разговор с адвокат Мария Шаркова, специалистка в областта на медицинското право.


Важна тема, която политическият ни елит проспива от години и отново не събра кураж да адресира в нито една от многото предизборни кампании през 2021 г., е за престъпленията от омраза срещу ЛГБТИ хората. Един криминален акт от миналия уикенд напомня колко неотложен е този въпрос. Какви са реакциите на институциите, партиите и кандидат-депутатите след нападението над общностния център Rainbow Hub преди седмица – прочетете в статията „Слонът в стаята и как (не) се говори за него“ на Светла Енчева.


Неотдавна политологът Иван Кръстев коментира, че ако и след тези избори не бъде съставено правителство, това ще бъде равносилно на „колективно самоубийство на българската политическа система“. Мнение, споделяно и от други анализатори. По тази тема е и коментарът на Венелина Попова „След изборите“.


Трите нови книжни заглавия, които Зорница Христова ни препоръчва в рубриката „По буквите“, този път са „Разкази“ на Наталия Мешчанинова, „За писането“ на Лев Толстой, както и „Прекъсването на самсара“ на Елена Алексиева, отличена в края на октомври с голямата награда на конкурса „Йордан Радичков“, а само преди дни – и с награда „Перото“ в категория „Проза“.


Тази седмица сме щастливи да съобщим, че издателство „Фабер“ се присъединява към партньорската ни програма Читателски клуб „Тоест“ и заедно с още десет български издателства ще предоставя на активните ни дарители 20% постоянна отстъпка от коричната цена на всички свои книги. Научете повече за условията за членство и заповядайте в клуба.


🎙 Ново от подкаст поредицата ни „Създатели и мечтатели“. В третия епизод, озаглавен „Светлописница“, Николета Атанасова разказва за първите български фотографи още от времето преди Освобождението – за Атанас Йованович, фамилията Карастоянови, Георги Данчов – Зографина, Никола и Тома Хитрови и техните чудати истории. За фотографията като възможност за свързване и посредник за емпатия.

Приятен брой и до следващата събота! Пазете се и се ваксинирайте, ако все още не сте! #отнасзависи