Важна новина от отминаващата седмица беше съобщението, че ваксината, разработвана от обединението между американския фармацевтичен гигант Pfizer и немската биотехнологична компания BioNTech, е показала 90% ефективност при предварителен анализ на резултатите от изпитанията ѝ. Оптимизъм, макар и без конкретика, споделиха и други разработчици на експериментални ваксини – като френския фармацевтичен лидер Sanofi и британско-шведската компания Astra Zeneca. И макар да предстои важен бюрократичен момент, преди ваксините да могат да бъдат прилагани масово, а именно регулаторите да ги одобрят, реалистично е да очакваме това да стане възможно около или малко след Нова година.

За съжаление, развитието на пандемията от COVID-19 у нас засега не е свързано с много добри новини, освен че започналото през миналата седмица забавяне на ръста на новозаразените продължава през тази и броят на новооткритите случаи поне не расте експоненциално.


Интервюто ни с адв. Нина Ламбова от миналата седмица по повод заповедта на здравния министър за задължителната регистрация, контрол и проследяване на гражданите, прекарали COVID-19, провокира ответна реакция на Мария Шаркова, адвокат по медицинско право. Според нея има доста проблемни моменти, свързани с управлението на здравната криза у нас, но този не е един от тях. Венелина Попова разговаря с адв. Шаркова по темата.


Бойко Борисов оздравя и отново се качи в джипката, за да инспектира и контролира пътя към светлото бъдеще на държавата ни. Нищо че коронакризата никак не изглежда да се управлява адекватно или съобразно някакъв рационален план. Нищо че обещаните електронни направления и рецепти продължават да се бавят, законодателната дейност на парламента сякаш буксува, а вицепремиерът Дончев предложи план за възстановяване и устойчивост, който предизвика предимно недоумения с общите си тези и с липсата на смели идеи за бъдещето. Всичко това потвърждава усещането за управленско късогледство и подчиняване на всичко в стремежа с популистки средства да бъде спечелено каквото е възможно на предстоящите избори. „Бащицата се завръща“, обобщава Венелина Попова в своя вътрешнополитически коментар.


„COVID влудяване“ е заглавието на новия анализ на Емилия Милчева. Темата на статията е свързана с психологическите ефекти от епидемията, карантината и евентуалното заразяване. „Пандемията от COVID-19 прибави още към страховете на съвременното общество. Тътенът откъм медиите само влошава картината“, пише тя. Своите наблюдения споделя и клиничната психоложка и психотерапевтка Елка Божкова, с която Емилия разговаря през седмицата.


Миналата седмица във фокуса на общественото внимание се оказа платформата за дарения „Хелп Карма“. Оповестеното от журналистката Мария Цънцарова предизвика гнева на много хора и отново постави на дневен ред темата за дарителството и институциите. Това, както и случай с личен познат провокира Светла Енчева да провери какво се случва с една кампания за набиране на средства за лечение, ако авторът ѝ междувременно почине. Къде отиват събраните пари, могат ли наследниците на покойника да разполагат с тях, или платформите по свое усмотрение ги разпределят по други каузи – прочетете изводите, до които Светла стига в журналистическото си проучване.


Чувствителността по темата за позицията на България относно присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз продължава да изглежда като възпаление, за което не се намира подходящо лекарство. Александър Малинов разговаря с Филип Филипов, изследовател на историята на Македония и македонските българи, за това какво остава все така неразбрано от обществото ни.


Нека завършим с препоръката на Стефан Иванов за стойностна, но позабравена книга в рубриката ни „На второ четене“. Всъщност той признава, че за първи път посяга към творчеството на Харуки Мураками, започвайки с първите новели на японския писател – „Чуй песента на вятъра“ и „Пинбол“, публикувани у нас в общо книжно тяло от издателство „Колибри“. Според Стефан (и според Мураками) отговорът на въпроса как да оцелееш в настоящето, е… като не забелязваш нищетата му.

Приятно четене! Запазете се здрави, пазете и околните – и колкото е възможно, игнорирайте нищетата на настоящето…