През тази седмица министърът на околната среда и водите Нено Димов не само подаде оставка заради водната криза в Перник, но се превърна и в първия български министър от 30 години насам, който е пренощувал в ареста.

Проблем обаче има не само с водата на Перник, Ботевград и вероятно на още населени места в страната – въздухът е замърсен, у нас се внасят опасни отпадъци, екологичната ни политика нито е екологична, нито е политика, а само имитира синхрон с европейското законодателство… Протестите обаче са вяли, а вотът на недоверие срещу правителството е проформа. Кого прикрива показната прокурорска акция с Нено Димов и защо управлението на държавата е параван за мръсни задкулисни интереси – всичко това е предмет на тазседмичния текст на Венелина Попова.


„Нено се удави в Перник“, заявява Емилия Милчева в седмичния си обзор в рубриката „Вместо новини“ – и доказва, че всички държавни системи дават накъсо. Дали поредният прокурорски театър ще гарантира оцеляването на третия кабинет „Борисов“, или дълго отлаганите реформи са неизбежни? В седмицата, когато ДПС отбеляза 30 години от основаването си, от партията ни припомниха за мощния депесарски шут срещу всяко правителство, което било излизало извън вектора на националните интереси. Явно Борисов държи правилния вектор, смята Емилия.

Но премиерът пък има голям проблем с течностите. Да беше само водната криза, но и ситуацията с втечнения газ го оплита в противоречиви изказвания и неадекватни преценки. Опитите му да бъде международен играч, редом с Путин, Ердоган и Тръмп, са трагикомични. И ако ДПС крепи правителството вътре в страната, дали то няма да падне заради руския газ – това ни пита Емилия Милчева в „Борисов и приятели“.


Мария Бабикян прави анализ на ситуацията след убийството на Касем Солеймани при организираното от САЩ покушение през миналата седмица. Кой беше вторият човек в Иран, наричан „Командира в сянка“, и какви ще са последствията от смъртта му за страната и за Близкия изток във външен план? А последствията за Европа, за САЩ и Русия, за света? Неизбежно ще продължим да следим динамичната ситуация.


Светла Енчева поставя ескалиращия проблем с мозъчната деменция в социална перспектива. Липса на превенция, липса на проследяване на болните, липса на подходящи грижи – това е светът на дементно болните у нас, разказан чрез разтърсващите свидетелства на техните близки. „Дано в обозримо бъдеще учените разработят лечение за някои от основните форми на деменция. Докато това стане обаче, перспективата по един или друг начин да бъдем засегнати остава. И дори да има лечение, страданието, старостта и смъртта остават. И е време да започнем да говорим за тях“, призовава Светла.


Във време, когато сериозната журналистика постепенно затваря врати, на медийния подиум у нас се появява ново литературно списание – „Текстил“. Какво неговите редактори Петя Хайнрих и Георги Гочев помнят от традицията на българската литературна периодика, как виждат ситуацията в съвременната българска култура, какви предизвикателства отправят към „Текстил“ социалните мрежи – отговора на тези въпроси ще откриете в разговора на Марин Бодаков с тях.


А колко трудно е да се прави независимо издание, ние знаем отлично – и ще го споделим откровено с читателите в „Тоест в числа“. Как заедно с вас развивахме този медиен проект, как си сътрудничихме и в какви насоки искаме да го обогатяваме – всичко това може да научите от честния ни разказ и надеждата ни общите усилия да продължат, за да може „Тоест“ да бъде нещо повече от социален експеримент.


И за да имаме по-ясна представа за очакванията на читателите, ви молим да ни разкажете в анкетата за „Тоест“ за собствения си опит в общуването с медията. Отговорите ви ще са от голяма полза за бъдещото развитие на проекта. Анкетата е анонимна и ще ви отнеме не повече от 10 минути.

Приятно четене и попълване! И благодарим.