Преговорите за коалиционно правителство с мандата на „Продължаваме промяната“ приключиха, споразумението е подписано, а през следващата седмица в Народното събрание най-вероятно ще бъде гласуван и съставът на кабинета. С това политическата криза на 2021 г. формално приключи. Според Емилия Милчева следва да очакваме оттук нататък президентът Румен Радев да направи крачка назад и да мине на втори план, отстъпвайки светлините на прожекторите на новото редовно правителство. Емилия обаче има обосновани съмнения, че ще се случи така.


Формулата на новото правителство може да бъде опростена с някакво приближение до краткото уравнение „без ДПС и ГЕРБ“. За ДПС е историческа рядкост да остане далеч от властта.

Доц. Михаил Иванов е бил съветник на президента Желю Желев по национално-етническите въпроси и един от основателите на Комитета за национално помирение. Венелина Попова разговаря с него за декемврийските събития през 1989 г., с които започва процесът по връщане на имената на българските мюсюлмани, за ролята на Ахмед Доган в българската политика и за това дали трябва да има етническа партия в България. Според доц. Иванов на мюсюлманите у нас трябва да се подаде ръка, за да излязат от политическото си гето.


Обмисляйки коя от възможните антиковид ваксини да предпочете за своята подсилваща доза, Станислав Додов започва да си задава съвсем валидни въпроси за причините за негативния имидж на фармацевтичния бизнес, за лукса да можеш да избираш препарата за имунизацията си, за презапасяването на богатия свят с ваксини, за патентите и ограниченията при производството. По тези теми Станислав разговаря с Алена Иванова, организатор на кампании в Global Justice Now, които се борят срещу патентите върху ваксините и срещу липсата на солидарност в глобален мащаб.


И понеже наближават празници, нека ви напомним, че хубавата книга винаги е чудесен подарък, а в София тъкмо в момента се провежда традиционният коледен панаир на книгата със съпътстващи литературни събития в културната програма.

Зорница Христова пък тази седмица в рубриката „По буквите“ ни е избрала три преводни заглавия, които са издадени съвсем наскоро и според нея заслужават специално внимание. Това са „Палечка“ от големия френски съвременен мислител Мишел Сер, „Записки на блокадния човек“ от Лидия Гинзбург и стихосбирката „Смъртта още празнува живота“ от Нели Закс.


В новия отговор на писмо от читател Нева Мичева снове от корена на скуката до Нова Зеландия, от стогодишнината на една чешка дума до коледните пожелания и от празнотата като сцена до справянето чрез несправяне, за да ви призове накрая да ѝ пишете по-често (и повече за себе си). Прочетете текста ѝ „Вести от бъдещето“ в рубриката „Говори с Нева“.


Всъщност това беше последният брой на „Тоест“ през тази особена 2021 г. Идната събота (18 декември) няма да има редовен брой, но вероятно ще публикуваме единични статии до края на годината, а отделно ви подготвяме и един специален подарък за празничните дни.

Приятно четене и се запазете здрави!