Свободата е робство. Невежеството е сила.

Джордж Оруел, „1984“

„Непротивомутафчийствайте. Юруш на доматите родни“, съветва Емилия Милчева в обзорната си рубрика за актуалните теми от седмицата „Вместо новини“. Ще прочетете за цигарата на министър Банов, превъзходството на българския домат, свещите на Светия синод, както и за президента Радев. А текстът завършва с друг „жизнеутвърждаващ“ цитат от Оруел.


Емилия е автор и на анализа, посветен на скандала на седмицата с отпуснатия от държавната Българска банка за развитие 75-милионен кредит на дружество с 2000 лева приходи. Под повърхността прозират вероятни взаимовръзки между неотдавнашни събития, както и лица, които имат интерес от случилото се. Или опити за замитане на следи. Прочетете повече в статията „ББР и умрелите лисици“.


В края на миналата седмица още един скандал бе предизвикан от не кого да е, а от ключова фигура, натоварена с основната част от отговорността за решенията на медицинската криза. Здравният министър Кирил Ананиев подписа договора за строителството на спорната национална детска болница, възползвайки се от ограничителните мерки, които не позволяват на гражданите да продължат протеста си срещу това решение на властта. По този повод Светла Енчева разговаря с Венелин Стойчев – социолог и граждански активист, ангажиран с каузата за изграждане на съвременна детска болница.


И още едно важно интервю. Проф. д-р Ивайло Търнев е световноизвестен учен и началник на Клиниката по нервни болести на Александровската болница, но заедно с останалите си ангажименти е и председател на Фондация „Здравни проблеми на малцинствата“ и член на УС на Националната мрежа на здравните медиатори. Пред Марин Бодаков той споделя, че с коронавируса гладът настъпва в ромските квартали.


Корпоративната социална отговорност на едрия частен капитал в условията на пандемия е тема на тазседмичния коментар на Венелина Попова. В контекста на крупните държавни спасителни инжекции по света, у нас засега мерките са предпазливи, а изглежда, че някои бизнеси (като оръжейната фирма „Арсенал“ в Казанлък) са способни да се възползват допълнително от ситуацията, вместо да споделят част от тежестта.


В опит да преодолее физическата изолация Йоанна Елми тръгна на виртуално околосветско пътешествие, търсейки добри примери за победа над самотата и хора с нов поглед към ежедневието си. В първата част на своеобразния си пътепис тя разговаря с няколко души от различни държави в Европа.


Завършваме седмицата с чудесен текст в рубриката ни „Градове за хората“. В общия контекст той също е свързан с пандемията, която човечеството преживява. За новата „градскост“ и за бъдещето размишлява арх. Анета Василева в статията си „Пустият град: Новата дистопия 2020“.

Приятно четене!

П.П. Следващият брой на „Тоест“ ще излезе на 25 април. Пожелаваме ви спокойни великденски празници и да се запазите здрави!