„Бизнес фаворити и слугинаж. Лошите навици умират трудно“ е заглавието на вътрешнополитическия анализ на Емилия Милчева тази седмица. В него тя предупреждава, че корупцията няма да бъде „изчегъртана“, ако бизнесът, паразитиращ около държавните поръчки, просто се прегрупира, а паричните потоци само сменят посоките си. За да почувстваме промяна, са нужни сериозни усилия и хора с непоколебим кураж и морал.


Венелина Попова ни припомня очерка на Алеко Константинов „Бай Ганьо прави избори“ вместо въведение в темата си за търговията с гласове и зависимостите на хората в малките общини от местни овластени групи, най-често около кметове с феодални нагласи… Прочетете коментара ѝ, който озаглавихме „Избори по Щастливеца“.


Светла Енчева реши да смени своя личен лекар. И то да го направи онлайн, възползвайки се от възможностите на електронната администрация. Репортажът ѝ е показателен пример за това как не трябва да се правят електронни услуги. Прочетете повече в нейната „Абсурдистка трагикомедия в три действия“.


Възобновяваме съвместната ни рубрика с Асоциацията на европейските журналисти „Хроники на инфодемията“. Новият материал е на Иван Радев, който предлага прагматичен подход при популяризирането на ваксините, предпазващи от COVID-19. На фона на тъжните констатации, че болестта дотук взе повече жертви, отколкото България е дала през Втората световна война.


„История на българското изобразително изкуство“ е книгата, която Кирил Кръстев винаги е искал да напише, но не успява приживе. Тя обаче вече е факт благодарение на богатите архиви на Кръстев и на усилията на Иво Милев, който се нагърбва със задачата да систематизира наследството на изкуствоведа. С Иво Милев разговаря Марин Бодаков.


Време е и за нови три препоръчани от Марин книги, които той е подбрал за рубриката си „По буквите“. Този път това са „Поезия в проза“ на големия белгийски поет Емил Верхарен в нов превод от френски на Тодорка Минева, детската книга „Животните избират президент“ от Андре Родригес, Лариса Рибейро, Паула Дезгуалдо и Педро Маркун в превод от португалски на Даринка Кирчева и новата стихосбирка на Албена Тодорова „Единайсетте сестри на юли“.


Тази събота е ден за размисъл. А в неделя, 11 юли, всеки глас има значение. Но на този ден преди четири години почина един забележителен човек, преподавател, юрист и оратор – доц. Кристиан Таков. Нека си спомним за него с две изречения, произнесени половин година преди кончината му.

Благодаря ви за непоносимостта ви към злото. Благодаря ви за нетърпимостта ви към несправедливостта.

Приятно четене на броя! И гласувайте!