Само за последните седем дни загубихме 617 души, като близо 95% от тях не са били ваксинирани. Миналата седмица анонсирахме началото на кампанията си в подкрепа на ваксинирането срещу COVID-19. В тази статия събираме на едно място всички материали и лични истории на хора, които подкрепят каузата, и всяка седмица ще я обновяваме. Има постоянен линк към нея и на началната ни страница.

Продължаваме кампанията си в социалните мрежи. Следете и споделяйте публикациите ни с хаштаг #отнасзависи и ни помогнете да убедим повече хора да се ваксинират.


От края на миналата седмица кандидатпрезидентската кампания стана по-интересна, а развръзката ѝ – доста по-трудно предвидима. В контекста на сложните взаимоотношения между БСП и Румен Радев е резонно Емилия Милчева да се пита дали след изборите няма да се окажем в любопитна ситуация, при която повече социалисти са гласували за настоящия президент, отколкото за кандидат-депутатите на БСП. Прочетете повече в анализа ѝ „За кого играе БСП“.


В Ирак също предстоят парламентарни избори – при това тази неделя. Шестите поред след падането на режима на Саддам Хюсеин. Възможна ли е промяна след тях в разкъсваната от противоречия и вътрешнополитически разделения страна – това е темата на статията на нашия близкоизточен анализатор Мирослав Зафиров, който припомня, че от 2014 г. насам Ирак живее в перманентна институционална криза.


Най-старата статия от „Ходене по буквите“ на Марин Бодаков, която откриваме в архивите на „Култура“, е в брой 23/2771 от 20 юни 2008 г. Когато вестникът и неговият наследник „К“ бяха закрити, подслонихме емблематичната колонка в „Тоест“ под името „По буквите“. Тогава Марин я представи така:

От човек до човек, с нова книга в ръка – ходенето по буквите продължава.

Измина един месец, откакто Марин вече не е сред нас. Но ние вярваме, че рубриката му трябва да продължи. Сега по буквите тръгва Зорница Христова, която тази седмица ни представя най-новата стихосбирка на Цочо Бояджиев „Епистолариум“, двуезичната поетична книга „Видове любов“ на Стивън Дън и появилия се буквално преди броени дни роман „Направени от вина“ на Йоанна Елми (която е втората авторка на „Тоест“ с литературен дебют през тази година).


🎙 И нека завършим с интересна история за слушане. Новият епизод в подкаст поредицата „Създатели и мечтатели“ на Николета Атанасова разказва за началото на противопожарните служби в България, поставено малко след Освобождението. Научете как са създадени първите пожарни команди у нас, защо след края на Първата световна война „тулумбаджиите“ биват забравени, кое събитие преобръща хода на историята и припомня на властта и гражданите за важната роля на пожарникарите.

Приятно четене и слушане!