Печатътъ е свободенъ. Никаква цензура не се допуща, също и никакъвъ залогъ не се иска отъ писательете, издательете и печатарете. Когато писательтъ е познатъ и живее въ Княжеството, издательтъ, печатарьтъ и раздавачьтъ нема да се преследватъ.

Чл. 79 от Търновската конституция

Извънредно през седмицата писахме за новия медиен закон, който чрез бюрокрация и административна тегоба заплашва съществуването на малките независими медии, разчитащи на дарения от читателите си. А това ще означава по-малко медийна свобода и по-малко демокрация в България, докато зачестява тревожността, че вървим към автокрация.


Извън обичайния седмичен ритъм ви предложихме още два материала. В почивните дни около националния празник наш екип попадна в близост до Алепу и забеляза активно строителство и множество бетоновози на уж замразения временно строеж на туристически комплекс край плажа. Успяхме да направим няколко снимки, които публикувахме веднага. Усилено през социалните мрежи, това предизвика нова проверка на съмнителния строеж, според която обаче всичко отново е наред. Както обикновено.


И понеже тези дни темата за избора на първия главен европейски прокурор е във фокуса на общественото внимание, а за правомощията му се знае твърде малко, помолихме за експертно обяснение доц. Христо Христев. Ако не сте ни следили, прочетете и третия ни извънреден материал, който публикувахме.

Една тема от миналата седмица завладя приличен дял от внимание и през тази. Може да я обобщим с една дума и тя е: Русия. За руските енергийни проекти у нас и използването им като проводник на политическите интереси и влияние на Кремъл в България и на Балканите прочетете в обзорния материал на Венелина Попова.


За плаващия морал на „плаващите“ парламентарни мнозинства и следващата от това безпринципност в българската политика разказва Емилия Милчева в тазседмичния си политически обзор, който е провокиран от данъчната амнистия за над 8 млн. лв., дължими предимно от Главното мюфтийство и мюсюлманското вероизповедание.


Всяка трета жена у нас е жертва на домашно насилие. Убийствата на жени в България са се удвоили през последните три години. А ние мълчим. От стъписване, от страх, от безпомощност. „Убиват ги, защото мълчим“, твърди Йоанна Елми в своята статия, с която призовава за разум, загриженост и преосмисляне на човешките ни ценности. Проблемът е навсякъде около нас. Нека престанем да се правим, че не го виждаме.


🎧 Тази седмица, без да сме го планирали изрично, всички материали, които ви предлагаме за четене, са написани от жени. А в новия епизод на подкаста „Паралели и меридиани“ Александър Детев разговаря с две дами – Мануела Малеева и Тереза Восканян – за жените в спорта и в модата, както и за равноправието между половете и насилието над жени.


Дискусията дали 3 март е подходяща дата за национален празник на България припомня и спорната роля на граф Игнатиев в историята ни. Във връзка с петицията за смяна на името на софийската улица, наречена на него, Светла Енчева предлага алтернативни имена.


Вероятно вече знаете, че Куба има нова конституция. Понеже новината, че частната собственост там вече не е табу, едва ли ви е подминала. Но дали промените в основния закон на тази държава са знак и за промяна в политическия ѝ курс и доколко еднозначни са те? Весела Ангелова маркира в материала си ключовите акценти от новата кубинска конституция.


И накрая нека се върнем отново към темата за жените. Този път за жените в изкуството. Едно интервю на Нева Мичева с аржентинската художничка Мария Луке, взето пътьом във влака за Мадрид. За изкуството, пътешествията и каузите на Мария прочетете в статията „Ах, този въпрос!“ и в никакъв случай не пропускайте рисунките ѝ!

Приятно четене, слушане и разглеждане!