И тази седмица започнахме с материал извън обичайния си график. На 4 юни се навършиха точно 30 години от онази нощ, в която танковете на китайския комунизъм прегазиха импулса за реформи и демокрация на площад „Тиенанмън“. Авторът на текста е водещият рубриката ни „Китай отвътре“ Стефан Русинов. Прочетете статията му „Това се случи на 35 май“, ако сте я пропуснали през седмицата.


„Какво обвързва сделката за американските изтребители, предложението за диференцирани ставки по ДДС и старта на процедурата за избор на нов главен прокурор?“, пита Емилия Милчева в седмичния си вътрешнополитически анализ. И заключава, че тъй като всички минават през договорки между политическите сили, най-вероятно ще се търгуват в пакет. Повече детайли – в статията ѝ „Пакетна сделка“.


За изтребители и енергетика говори и президентът Радев в Санкт Петербург, където се срещна с руския държавен глава Владимир Путин. По този повод прочетете интервюто на Венелина Попова с дипломата и енергиен експерт Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия.

Не пропускайте също и коментара ѝ по темата за внесения от правителството законопроект за редуциране на партийните субсидии до един лев за действителен глас, озаглавен „Борисов в ролята на народен трибун“.


Докато светът се вълнува от теми и въпроси, свързани с изкуствения интелект, влиянието на технологичните гиганти, трансформацията на икономиката, заплахата от технологичното превъзходство на Китай и справянето с климатичните промени, у нас сякаш времето е спряло, твърди Йоанна Елми. За технологиите като предизвикателство и възможност, за отмирането на националните държави, за новия капитализъм и дали е възможно след 50 години, нас, българите, да ни свързва обща представа за бъдещето вместо за миналото – прочетете в интервюто ѝ с икономиста Евгений Кънев.


На тема икономика е и материалът на Явор Алексиев, който представлява любопитен анализ на нивата на средните месечни заплати по общини и важните нюанси и изводи, които могат да бъдат направени на тази база – както за структурата на икономиката и географския ѝ гръбнак, така и за трудовата миграция и съпътстващите я процеси.


„В Прага пак е пролет“ е заглавието на репортаж на Иглика Иванова за гражданските протести в Чехия срещу злоупотребите на премиера и втория по богатство човек в страната Андрей Бабиш. За коментар тя потърси и д-р Константин Павлов, преподавател в Софийския университет, чешки възпитаник и следящ отблизо ситуацията в Прага.


На днешния ден преди точно 70 години в Англия излиза книгата на Джордж Оруел „1984“. Болезнената актуалност на антиутопичния текст е стряскаща и днес. По този повод Люба Гъркова се свърза и разговаря с първия и най-известен преводач на книгата на български език – Лидия Божилова-Аройо. Прочетете нейния текст, а със сигурност си струва да си припомните и книгата.


Изложбата „Фотоевидънс“ е част от фестивала „Фотофабрика“ и е посветена на социалната неправда. Атанас Шиников преразказва усещанията, които фотографиите са провокирали у него, в материала си „Осакатени самоличности“, съдържащ кадри, предоставени от организаторите на изложбата.


И накрая, в рубриката „Говори с Нева“ – един чудесен текст против страха от разпиляването и пропиляването. Как да преборим житейските си неуверености с партизански маневри и как да не чупим нещата на две само за да проверим дали сме ги залепили добре. Вижте отговора на Нева Мичева на читателско писмо в текста „И лицето, и опакото“.

Приятно четене!