Точно в Деня на будителите Народното събрание прие на второ четене т.нар. „медиен закон на Пеевски“, с който всички доставчици на медийни услуги са задължени да декларират до средата на годината всяко финансиране, получено през предходната, заедно с действителния си собственик и лицето, което контролира съдържанието и редакционната политика на изданието (обикновено това е главният редактор).

На пръв поглед – нищо лошо, ако промените в Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения не бяха просто прах в очите. Прах от изтупването на Пеевски от образа му на медиен магнат, защото законът има простичката цел да бъде официално видно, че други лица са главни редактори и собственици на медиите му. И в името на тази цел държавата създава нов регистър към Министерството на културата ведно с бюрокрацията по обслужването му. Но това е да си Пеевски и Йордан Цонев да ти е „оръженосец“.

В „Тоест“ вече сме писали обстойно по темата. Припомнете си коментара на Полина Паунова, както и интервюто с експертката по медийно право проф. Нели Огнянова.


Обществено напрежение се създаде и около промените в Наказателния кодекс. „Тайни арести“, конфискация за получена непряка облага, инкриминиране на психическото насилие – какво е общото между тези понятия и дали законодателните инициативи не целят да политизират наказателното право – разберете от експертния анализ на Анастас Пунев.


Скандалът на седмицата безусловно са арестите в Държавната агенция за българите в чужбина, в т.ч. и на обвинения като лидер на престъпна група директор Петър Харалампиев, издигнат на този пост от ВМРО и лично от Красимир Каракачанов. По темата с търговията с българско гражданство прочетете анализа на Венелина Попова.


Полина Паунова тази седмица се фокусира върху изказването на министър-председателя Бойко Борисов, че „държавата никога не е била по-добре“. Как всъщност изглежда тази държава в края на 2018 г., прочетете в нейния коментар.

Не пропускайте политическия ѝ обзор на седмицата „Вместо новини“.


Как се отразява върху процесите в Германия, Европа и у нас решението на Ангела Меркел да не се кандидатира за нов мандат? С анализ на ситуацията и на възможните последици ви запознава Емил А. Георгиев, който наблюдава много отблизо немската политика.


Докато сте на немска вълна, не пропускайте интервюто на Светла Енчева с берлинчанина Себастиан Дойчман за мястото на политиката в класната стая, за критичността към собствената страна като проява на родолюбие и за общуването с различни култури.


Във връзка с конкурса за нов директор на Софийската опера и балет, завършил с избора на акад. Пламен Карталов за четвърти мандат, Владислав Севов разговаря с една от отхвърлените кандидати – световноизвестната прима Дарина Такова.


През тази седмица „Тоест“ навърши девет месеца. Затова е време отново да споделим с вас, нашите читатели, и особено с тези, които ни подкрепят финансово, как разходваме средствата, с които разполагаме. Правим го от самото начало и нямаме необходимостта от Пеевски закони за това.