С малки изключения, като че ли всички обичат Румен Радев. Но стига ли това, че е противник на Борисов и Гешев? И как „контрапунктът на свръхконцентрацията на власт“ на настоящия президент (по Христо Иванов) се връзва със споразумение за бъдеща управленска коалиция в следващия 47-ми парламент между ДБ и останалите партии – „Продължаваме промяната“, ИБГНИ, ИТН и БСП, които подкрепиха Радев за втори мандат? Прочетете повече в анализа на Емилия Милчева.


Вътрешнополитическият коментар на Венелина Попова „Партиите и битката между пагона и тогата“ също е на предизборна тематика. Но според Венелина комбинацията от предсрочни парламентарни и редовни президентски избори е предпоставка за доста изненади и може да наблюдаваме една кампания с любопитна развръзка.


Докато ни разказва какво е да си жена в България, разкривайки и тъмната страна на идеализираните от обществото джендър стереотипи, филмът „Жените наистина плачат“ всъщност ни припомня колко е важно да се говори, а не да се премълчава. Светла Енчева споделя впечатленията си от новия филм на Весела Казакова и Мина Милева в своята статия „Смели женски сълзи“.


Тази седмица публикуваме текст на Юлия Роне, която за първи път пише за нас. Материалът ѝ е посветен на наскоро излязлата дебютна книга на Момчил Миланов „Лято в Бурландия“, която в интервю пред БНР шеговито беше определена от автора като „политически роман за деца“. Според Юлия книгата припознава детското въображение като спасителен пояс, с който можем да предпазим възрастните от тях самите.


В рубриката „На второ четене“ този път Севда Семер препоръчва единайсетия том от събраните съчинения на Йордан Радичков, съдържащ интервютата, които писателят е дал на различни медии между 1962 и 1999 г. „Сборникът е полезен и за изследователи на разговора. Тук участваш активно, също като във всеки смислен диалог“, казва Севда. И добавя: „В плитчините на днешното говорене сигурно би било по-безболезнено, ако можехме да забравим, че го има и дълбокото. Но то си остава като копнеж.“


Едва ли за редовните ни читатели има някакво колебание каква е редакционната ни позиция по отношение на щекотливи теми от ежедневието ни, една от които е тази за ваксините. За съжаление, нивото на ваксинирани срещу COVID-19 у нас продължава да е безобразно ниско – и то при излишък от дози на склад в България. Загубихме много хора и време в очакване на смислени кампании, разясняващи ползите от ваксините. Затова със скромните си възможности и сили започваме своя кампания. Присъединете се! #отнасзависи

Ваксинирайте се! И приятно четене!