Вярваме, че честната журналистика не е лишена от позиция и тя трябва да бъде декларирана ясно.

Това написахме в началото на 2018 г., когато стартирахме „Тоест“. Следваме го и до днес. Едва ли някой от редовните ни читатели има колебание каква е редакционната ни позиция по отношение на щекотливите теми – за равноправието, маргинализираните групи, насилието срещу жени и деца, за дезинформацията в социалните мрежи и медиите, за ваксините и т.н.

Тези теми идват и си отиват на приливи и отливи, но сякаш не носят еволюционна промяна в обществото ни. Често изглежда, сякаш негласният консенсус е възможен на все по-нисши емоционални и интелектуални нива. Често какофонията от мнения е толкова голяма, че мнозина се отдръпват с примирение, възмущение или в опит да съхранят себе си, оставяйки територия на гръмогласно малцинство, което се сдобива със самочувствието, че води стадото.

Нивото на ваксинирани срещу COVID-19 у нас продължава да е безобразно ниско – и то при излишък от дози на склад. Политиците ни са безгръбначни дори когато твърдят обратното. Защото във времена на кризи от лидерите се очаква да поведат хората в правилната посока, да обясняват трудните решения, да рискуват подкрепата за себе си в името на общото благо. Загубихме много време в очакване на смислени кампании, разясняващи ползите от ваксините. Платихме с ненужно голям брой човешки жертви.

На този фон всяко усилие има значение и смисъл. Затова със скромните си възможности и сили започваме своя кампания. С кратки и ясни послания, с факти, числа, научнообосновани тези. И с лични истории. Следете хаштага #отнасзависи в социалните мрежи и разпространявайте. Разчитаме на вас, нашата вярна публика. И ви благодарим, че сме заедно!

Заглавна илюстрация: © Йордан Дамбулев

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни