Ако оцелелите лъвове не говорят, ловците ще обират всички лаври.

Африканска поговорка

Едва ли ще ви изненадаме с темата на днешния ни брой. Разбира се, няма как тя да не е свързана с отминалите избори за нов Европейски парламент. Следизборните анализи и шумотевица обаче не бива да заглушават няколко значителни събития, които са в ущърб на свободната журналистика.

В понеделник главният редактор на Gong.bg Николай Александров напусна, а във вторник спортните журналисти на „Дарик“ се оттеглиха от работата си в проекта (който всъщност е тяхна рожба) в знак на солидарност със своя колега и заради „редакционна намеса“. Ден по-късно и директорът на „Нетинфо“ Христо Христов публикува позиция, в която разкрива засилената намеса в редакторската политика на сайтовете „Гонг“, „Вести“ и „Дарикнюз“. Вследствие на това той беше отстранен. Случайно или не, в същия ден двама от продуцентите на новините на „Нова телевизия“ също напуснаха.

(Изброените медии наскоро станаха собственост на братя Домусчиеви, а в началото на май от „Нова телевизия“ беше отстранена Силвия Зурлева, дългогодишен член на борда на директорите, както и Виктория Бехар след въпроси за Делян Пеевски.)

В четвъртък стана известно, че журналистът Росен Босев е осъден от съдийка, която е критикувал неколкократно в свои материали. Делото е заведено от бившия председател на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев. Асоциацията на европейските журналисти излезе с остра декларация по повода, окачествявайки случилото се като „саморазправа“ и „опит за дискредитиране“. В защита на колегата си с позиция излезе и редакцията на „Капитал“, където Росен Босев работи.

Всичко това – само през тази седмица…


Как ще изглежда новият Европейски парламент и какви се очертава да бъдат допирателните и разделителните линии в него? Какви са резултатите в някои европейски страни и какви сътресения предизвикаха? Тези и ред други въпроси обследва в своя анализ на резултатите от изборите Йоанна Елми в рубриката ни „Проектът Европа“.

Тя разговаря и с румънския разследващ журналист Атила Биро по повод резултатите от изборите в северната ни съседка, които бяха комбинирани с референдум за забрана на помилването и амнистията при престъпления, свързани с корупция. Интервюто бе направено веднага след изборите и влизането на лидера на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня в затвора. „Румъния избра да бъде на страната на демокрацията“, каза Атила Биро пред Йоанна.


🎧 На ситуацията в Австрия след аферата „Ибиса“ и евроизборите пък е посветен новият епизод на подкаста ни „Паралели и меридиани“. Събеседници на Александър Детев са Атанас Пеканов, експерт в австрийския Институт за икономически изследвания, и адвокат Емил А. Георгиев, който следи отблизо австрийската политика.


С обзорни анализи на изборите за Европарламент у нас в този брой се включват и двете ни вътрешнополитически коментаторки.

Според Емилия Милчева не може да очакваме премиерът Борисов да прибързва с изпълнението на предизборната си декларация, че ще се оттегли след края на този мандат. „В България реалността е такава, че Борисов и власт станаха синоними. Няма Борисов – няма власт. Няма власт – няма порции за ГЕРБ“, пише Емилия и предупреждава да очакваме дълго сбогуване.


Според Венелина Попова най-интересното на тези избори е представянето на ДПС – гравитацията на партията около Доган отслабва и може да се очаква ляв завой, който едновременно да детронира БСП от ролята ѝ на уж социална партия и да легитимира Движението като „независим от етническия вот корпоративно-политически хибрид от латиноамерикански тип“. Опасността е това да разврати още повече и без това нездравата политическа среда в България, казва тя.


За да не запълним целия си брой с изборна тематика, ви предлагаме нов материал от поизоставената ни рубрика „Аз, киборгът“, в която Йовко Ламбрев този път пише за електронната поща. Инструмент, който ползваме ежедневно, но за съжаление, мнозина не познават детайлите, свързани с етикета и смисъла на използването му. От статията „Електронна поща – правилната употреба“ със сигурност ще научите неща, които не знаете за имейла.


И накрая, нека завършим с литература. В момента тече Пролетният панаир на книгата, но не само по този повод, а и заради Деня на детето Люба Гъркова разговаря с психолозите Мариела Михайлова-Стефанова и Людмил Стефанов и писателката Петя Кокудева за ролята на приказните книжки в развитието на децата. И както обикновено, в такива разговори все се случва да има много важни послания за нас, уж възрастните.

Честит празник и приятно четене и слушане!