Най-важното събитие от седмицата, разбира се, са изборите утре. А резултатите от тях ще бъдат тема на анализи и съпоставки през следващите дни и седмици. За жалост, този директен инструмент на демокрацията бива подценяван от мнозина. Причините за това са видими, а някои – и основателни. Но въпреки това отказът да упражним правото си на глас не помага никому. Не наказваме никого, освен себе си и бъдещето на страната си и децата си. Всъщност ниската избирателна активност помага точно на далавераджиите, на онези, които търгуват с гласове и влияние.


Затова нека започнем тазседмичния ни обзор със статията на Александър Нуцов „Забравените символи на българската демокрация“. Според него продължителната липса на исторически спомени за реална демокрация у нас допринася за днешното недоверие към инструментите на демокрацията и нескончаемия преход към нея. Както и приемането и привикването със злоупотребите, корупцията и недъзите – дотолкова, че да бъдат нормализирани. А всъщност всички носим отговорност това да се промени – както гражданите, така и управляващите, пише Александър.


Иначе един от сериозните проблеми в избирателната ни система е именно представителността на резултатите. Най-вече заради разминаването на данните в регистрите на ГРАО и очакваните резултати от последното преброяване на населението. Това влияе пряко върху разпределението на имащите право на глас, тежестта на всеки мандат и в крайна сметка – върху легитимността на избраните след провежданите избори. Прочетете повече в статията на Светла Енчева „Защо резултатите от изборите ще са служебни“.


В международен план от края на февруари насам ключовата тема може да бъде само една и затова е трудно да не присъства ежеседмично и при нас.

Според историка Николай Карамихов прогнозите за бърза развръзка на войната в Украйна са наивно преувеличени. Особено оптимистичните. Европа ще трябва да се подготви за продължителен конфликт, а в България има спешна нужда от отрезвяване на нагласите и възприятията по темата. Това може да стане, като се намали силата на звука на руската пропаганда и се проведе истинска дискусия за нашите приоритети и виждания за бъдещето. Прочетете повече в анализа, озаглавен „Ужасен край за Русия или ужас без край за Украйна?“.


От тази седмица стартираме нова поредица в „Тоест“, която би трябвало да допадне на най-любознателните ни читатели. Поне веднъж в месеца Михаил Ангелов ще следи и обобщава накратко интересни новини от различни сфери на науката и ще се стреми да ги обясни на възможно най-популярен език, съзнавайки цялата невъзможност на това упражнение. Рубриката неизненадващо се нарича „Научни новини“, а в първия обзор от поредицата ще можете да прочетете за новости около COVID-19, инструмента CRISPR за редактиране на генома, развитието на изкуствения интелект в услуга на медицината, а също и малко космически новини.


Преди да потънете в размисли за кого да гласувате утре, нека ви обърна внимание на най-новите препоръки за интересни четива, които Зорница Христова споделя с всички нас в рубриката „По буквите“. Този път това са новият брой на сп. „Съвременник“ и книгата „Вдън прогледния мрак“ на Виктор Самуилов.


И накрая още няколко думи за изборите. Понеже днес е ден за размисъл…

Сякаш удобно забравяме, че политиците са хора като всички нас – имат някои силни страни, както и множество слаби. Понякога успяват добре да скрият слабостите си и да изтъкнат преимуществата си, но невинаги и определено не задълго. Нека обаче си припомним, че е наивно да очакваме появата на съвършения политик, за да отидем да гласуваме. Просто защото няма да го дочакаме. Защото не съществува. Няма да се появи. Никога. Затова рационално и без емоции се опитайте да изберете тази партия, която е най-близо да вашите разбирания за живота и бъдещето, или този кандидат, който ви изглежда най-кадърен да свърши работа, без да шикалкави твърде много. Би трябвало онези, които, освен че шикалкавят, ни завличат и към блатото, вече да ги разпознаваме добре, нали?

Гласувайте и имайте нормални очаквания. Допуснете, че е напълно възможно да сгрешите, да се подведете или човекът, когото сте избрали, да се издъни и провали. Но въпреки това гласувайте. А следващия път избирайте по-внимателно. Междувременно ходете на протести, подкрепяйте важни каузи и изразявайте мнението си, вслушвайки се и в другите. И пак гласувайте. Защото безразличието има много по-страшна цена от разочарованието.

Приятно четене! И гласувайте в неделя!