И последната седмица на април отмина, запълнена с новини, които само потвърждават преждевременния край на 45-тия български парламент. Все повече натежава вероятността в дните след празниците президентът да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи извънредни избори в средата на лятото. Според Емилия Милчева, в контекста на изтичащия му първи мандат и наближаващите президентски избори през есента, Румен Радев се превръща в централна фигура в българската политика. Прочетете повече в анализа ѝ „Президентът Радев се качва на сцената“.


Измина повече от година, откакто на българската образователна система ѝ се наложи шоково да се приспособи към нови форми на преподаване и обучение. В рубриката ни „Училище на ХХI век“ Йоанна Елми разисква темата за онлайн образованието с директорката на столичното 90-то СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ Емилия Иванова и с ръководителката на екип „Стратегически партньорства“ в „Заедно в час“ д-р Нели Колева. Оценките, разбира се, е трудно да са само черни или бели.


„Аз не обичам тайните“, споделя пред Марин Бодаков унгарският писател Балаж Дьоре в интервю за „Тоест“. За литературната и човешката искреност, за скритите вътрешни светове, за щастието като дълг и за мястото на поезията в прозата прочетете в техния разговор – кратък, но напоен с много смисъл и мъдрост.


В рубриката ни „На второ четене“ Севда Семер ни припомня книгата на датския писател и семеен терапевт Йеспер Юл „Това съм аз! А ти кой си?“. Заглавието може да подведе, че авторът се стреми да даде отговор какви да бъдат границите, които да поставяме на децата си, но всъщност темата е как да го правим обмислено и последователно. А според Севда книгата се опитва да разсее стремежите ни да сме съвършени родители, докато следваме най-различни теории. Или да станем по-добри педагози. Всъщност Юл се опитва единствено да ни помогне да бъдем по-добри личности.


И нека завършим тази седмица с нова лична история от поредицата „Чути под масата“, която е част от подкаста ни „Мястото“ с Николета Атанасова. Вторият епизод ни връща към военния сблъсък на българския Девети пехотен полк с френски и английски части на Южния фронт, между река Вардар и Дойранското езеро, през лятото на 1916 година. Чуйте „Клементинци“ на нашия сайт или чрез любимото си приложение за подкасти. Не забравяйте да се абонирате за „Мястото“, за да получавате автоматични известия за следващите епизоди.

И преди да ви пожелаем светли празници, нека отбележим, че поради твърде многото почивни дни през идната седмица няма да има редовен брой на „Тоест“ на 8 май. Междувременно ще следим динамичния политически живот и ще реагираме с единични материали в зависимост от събитията. Очаквайте следващия ни брой на 15 май.

Приятно четене и слушане и уютни празници от целия ни екип!