Бяхме планирали през август да почиваме. За година и половина от съществуването си досега не сме си позволявали ваканция, по-дълга от един пропуснат брой около големите официални празници. Но подобно на миналото лято, и сега държавата се лашка като влакче на ужасите от скандал на скандал и затова няма как да натиснем „пауза“.

През следващия месец няма да спазваме обичайната си съботна регулярност, но ще публикуваме единични материали разредено във времето. Затова не забравяйте да наминавате на toest.bg и очаквайте следващия ни редовен брой през първата събота на септември.

Темата с изтичането на личните данни на милиони български граждани в интернет продължава да е във фокуса на общественото внимание вече втора седмица. Разплитането на случая обаче открива нови въпроси, чиито отговори засега остават неизвестни. А развръзката измества акцента върху търсенето на „този, който го направи“, засенчвайки далеч по-важния въпрос за „този, който го допусна“ и производния от него: „кой е отговорен“ за грандиозния скандал.

Когато институциите биват завладeни от посредствени и политически удобни хора и некомпетентността вземе връх в държава, оставена да се движи по инерция, единствено късметът спасява гражданите от последствията на немарливостта. Но теорията на вероятностите е безмилостна – няма как непрекъснато да ни се разминава. В седмичния си материал Емилия Милчева пише за тези държавни регулатори, агенции и министерства, които са пряко отговорни за кризите напоследък. Заглавието е „Къде зимуват галинките“.


В понеделник официално стана известно очакваното – че първата (и засега очертаваща се единствена) номинация за нов главен прокурор е Иван Гешев. Още на следващата сутрин в „интервю“ по БНТ той нажежи още повече напрежението около избора на тази ключова за съдебната ни система фигура. Иван Брегов прави обобщение по темата в коментара си „Новият любим главен“.


Покрай #НАПлийкс и кандидата за главен прокурор някак полунезабелязано отмина новината за оправдания пловдивски лекар, който застреля човек, опитал се да го ограби. Преди това докторът сам призна вина с цел да получи по-лека присъда. Светла Енчева се връща към темата, за да акцентира върху последствията от такъв прецедент. Прочетете повече в коментара ѝ „Готови за разстрел“.


„Миналата година проплакаха стопани на овце и кози в Странджа, чиито животни бяха унищожени, без да е доказана по неоспорим начин чума по дребните преживни животни в региона. Тази година африканската чума по свинете заплашва да унищожи целия сектор в животновъдството“, пише Венелина Попова в обзорния си коментар „Чума преди избори“ по темата за новия пожар, който държавата трябва да гаси, след като е проспала почти цяла година първите знаци за тревога още в края на миналото лято.


Президентът Радев се опита да противостои на купуването на американски изтребители, налагайки вето върху закона за ратифицирането на договора за тях. Президентът Ердоган пък купи руски ПВО щит, изнервяйки партньорите си в НАТО. Какво се случва в съседна Турция, е тема, която трудно може да бъде обобщена накратко, но Мария Бабикян се опитва да пречупи действителността там през погледа на събеседника си – млад турски опозиционер.


В село Габровци, Търновско, група артисти от България и техните гости от целия свят се събират всяка година, за да създават лендарт – достъпно и преходно изкуство, което не довнася или не вади нищо от екосистемата около нас, а се стреми да се слива с нея. Зорница Христова се върна от тазгодишното издание на „Изкуство – природа“ с интересен репортаж, богато илюстриран с фотографии.


И накрая нека завършим с нов отговор на читателско писмо от нашата рубрика „Говори с Нева“, което този път повдига темата за качеството на живота. Независимо дали вашето разбиране за това съвпада с представата на Нева Мичева, вярваме, че ще изпитате удоволствие да прочетете текста ѝ, озаглавен „Нещо такова“.

Приятно четене и хубаво лято!