Свърши се. Предизборната кампания за предстоящите местни избори приключи вчера. По закон. А голямата загадка за утрешния вот се очертава да бъде не кой и къде ще спечели, а какво ще загуби ГЕРБ.

Това е и темата на вътрешнополитическия коментар „Когато Борисов сее лъвове…“ на Емилия Милчева тази седмица. Според нея сме били свидетели на „най-дългата предизборна кампания досега, сляла европейските и местните избори в един голям въпрос: Идва ли краят на доминацията на ГЕРБ?“


Светла Енчева се връща към отминалата предизборна кампания, за да погледне на местните избори под друг ъгъл и извън подразбиращия се локален контекст. А именно: какви са дебатите (и липси на дебати), имащи отношение към човешките права. Прочетете анализа ѝ, за да сверите своите наблюдения и изводи с нейните.


И докато още сме на тема избори… В четвъртък Висшият съдебен съвет, без никаква изненада, утвърди единствения кандидат за поста главен прокурор. По-любопитна бе обстановката около Съдебната палата по време на 10-часовото заседание. Венелина Попова обобщава най-важното около предизвестения „избор“ на Иван Гешев за нов главен прокурор.


🎧 В поредния епизод на подкаста ни „Паралели и меридиани“ Йоанна Елми разговаря с психоложката Мила Петкова и с дигиталния маркетолог Михаил Дончев по темата дали социалните мрежи не създават виртуална нереалност около всеки от нас, с последици, които ни е трудно да надвием. Предпочитаме ли да сме прави пред това да знаем истината и съзнаваме ли, че може би под някаква форма сме продукт на Facebook?


В поредицата интервюта, посветени на 30-годишнината от началото на Прехода в България, събеседник на Александър Детев този път е Камен Воденичаров, според когото не бива да очакваме Преходът да свърши, защото „алчността и солидарността винаги ще са в битка. Свободата и потисничеството – също“.


През седмицата Испания ексхумира и препогреба останките на диктатора Франко, който досега лежеше необезпокояван в своя мавзолей сред останките на хилядите си жертви. Фактът, че това се случва едва сега и срещна толкова сериозна съпротива, е тревожен симптом за осъзнаването и на испанския преход.

Това има отношение и към други проблеми на държавата – като каталунския казус, който бе възпален отново след произнесените присъди на арестуваните политици, осъществили референдума за независимост от 1 октомври 2017 г. В статията си „Каталуния сред гумени куршуми“ Йовко Ламбрев обобщава събитията от последните две седмици и разговаря с две активни участнички в ежедневните граждански протести там – всяка със свои различни мотиви, но със сходни общи оценки за случващото се.


За уличното изкуство, как то отразява чувствителните теми на обществото и може ли да лекува емоционални кризи, изразявайки дълбоко притаеното, разговаряха Лина Кривошиева и художникът и мултимедиен артист Джо Каслин, който ще участва скоро в софийския фестивал за дизайн „Мелба“. Възможен ли е социалният активизъм чрез улично изкуство – прочетете в интервюто „Уличното изкуство като огледало на обществото“.


И за завършек да ви припомним, че днес е ден за размисъл. Помислете добре, макар да не вярваме, че сте чакали досега, за да отметнете тази работа. И след като го измислите, не забравяйте, че ако искате промяна, трябва да се вземете в ръце и да свършите нужното. И гласуването, и това, което следва след него.

Приятно четене и слушане!