Тазседмичният подкаст тръгва директно от българските паралели. Протестите срещу Стратегията за детето, прераснали в кауза срещу защитата на детето в България, генерират огромна дейност във Facebook, където групите събират стотици хиляди членове. В реалността обаче тази огромна маса хора е неоткриваема. В началото на септември Боян Юруков даде отговор защо – близо една четвърт от постовете в най-голямата група, както и една трета от коментарите, са генерирани от около едва 1% от членовете. Тоест виртуалната илюзия създава усещане за реална масовост.

Междувременно името на България се прочува по света в новия подкаст на британския журналист Джейми Бартлет за BBC Sounds, който разказва историята на българката д-р Ружа Игнатова, стояща зад една от най-големите измами на нашия век – OneCoin. Благодарение на невежеството на много хора относно криптовалутите и с помощта на внимателно изграден образ в социалните мрежи, д-р Ружа и OneCoin изграждат империя на илюзиите, разорила хора по цял свят. Българският журналист Николай Стоянов разказа тази история в „Капитал“.

Тези привидно далечни една от друга теми имат нещо общо помежду си – създаването на виртуална нереалност, в която истина и лъжа са неразличими и умелата манипулация на човешката природа служи за постигане на користни цели. Уязвими ли сме в социалните мрежи, как ни влияят те и как можем да бъдем сигурни, че спазваме добра хигиена на информацията? Йоанна Елми потърси мнението на двама експерти – психолог и специалист по маркетинг в социалните мрежи.

Мила Петкова е психоложка, защитила докторска теза по психоанализа и философия на културата в Мадридския университет „Комплутенсе“. Участвала е в четиригодишно обучение в клинична секция „Фройдистко поле“ в Барселона, организирано от Световната асоциация по психоанализа (WAP). Създателка е на сайтовете за психология Mila’s Wellness и MiPsy, където пише по теми, свързани с психичното здраве. Освен това тя е работила повече от десет години в сектора на информационните технологии.

Непознатото по природа е плашещо. Инстинктивно не искаме да се доближаваме. Това, че ние сме предразположени да търсим информация, която потвърждава нашето мнение, може да бъде свързано със страха от непознатото, но може да бъде свързано и с нашето его. В крайна сметка предпочитаме да се окажем прави.

Михаил Дончев има двойна диплома по бизнес администрация от Нидерландия и Финландия и се занимава с дигитален маркетинг. Работи в сферата на онлайн рекламата и маркетинг комуникациите. Участвал е в редица наградени проекти във Финландия, сред които European Excellence Awards, Eurobest, MTL Communications Awards.

Facebook е бил проводник на фалшиви новини и влияние върху избори. Той е най-мощната социална мрежа и има конкуренция чие съдържание да излиза на преден план. Системата се опитва да провокира, да ни покаже най-доброто съдържание за нас. Всеки има профил и си е попълнил базова информация, а Facebook гледа как ползваме системата им – с кого разговаряме, с кого пишем; и така ни предлага съдържание… Много хора не съзнават, че те са малко или много продукт на Facebook.

В рубриката „Паралели“ ще ви разкажем за една от най-големите измами на ХХ век – за генерал Грегър Макгрегър, или т.нар. Казике, владетел на измислената от самия него държава Пойе в Централна Америка.

Целия епизод на подкаста чуйте в аудиофайла.

Илюстрация: DagmArt, Дагмар Шошева
Визия: Лина Кривошиева
Аудиообработка: Михаил Ангелов


В подкаста „Паралели и меридиани“ с Йоанна Елми оставяме настрана простите обяснения на сложните проблеми в България и по света. Изграждаме нужните паралели с миналото и обикаляме релевантните меридиани в настоящето, за да срещнем истината отвъд клишетата, сензацията и дезинформацията. В атмосфера, пренаситена с отговори, се стремим към най-важното – да задаваме правилните въпроси.

Абониране: RSS | Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts | Overcast | SoundCloud

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни