„Защо сега?“, се питат от т.нар. левица в опит да насочат вниманието на обществото към обвинението срещу Елена Йончева, което без съмнение понамирисва на политическа репресия. Но защо сега е редно да попитаме обратно. Защото е атакуван журналист и депутат от БСП? А иначе тишина и безразличие беше обгърнала „левицата“, когато столчето на Анна Цолова беше опразнено, журналисти биваха смъмряни и сплашвани в ефир, а телевизията BiT беше унищожена. За жалост, отговорът е безполезен почти колкото и наличието на „опозиция“ в настоящия парламент.

Разбира се, през почти цялата година нищо не бива да се разглежда извън контекста на наближаващите поне два вида избори – за Европейския парламент и за местна власт. За актуалните теми на ежедневието, пречупени през призмата на изборите, четете в коментарния материал на Венелина Попова „Партиите в предизборна треска“.


Изходът от изборите за Европейски парламент ще е от значение и за още една тема, която не слиза от новинарските емисии. Според Емилия Милчева отношението на новия Европарламент и Европейска комисия към Русия и „Газпром“ ще предопредели съдбата и маршрута на т.нар. „Турски поток“ – руската свръзка на Балканите.


Предишната седмица започнахме редакционната си статия с убийството на Павел Адамович, кмета на полския град Гданск, убит заради принадлежността си към либералната политическа партия „Гражданска платформа“. Сега ви предлагаме чудесния анализ на Огнян Цветков по темата със заглавие „Полша и омразата – от думи към действия“.

В рубриката си „Глобално село“ Огнян ни обръща внимание на три световни новини за съдебни процеси, които темата за миграцията предизвиква в държави, нежелаещи да приемат мигранти и бежанци.


Тема в развитие от предходната седмица, която продължава да е актуална, особено ако пак си припомним, че наближават избори. Проблемът с неуспешната интеграция на ромите бива удобно притоплян, за да мотивира електорат по време на предизборните кампании. Вместо това Светла Енчева написа един кратък наръчник по ромска интеграция.


За съвременното изкуство като коректив и контрапункт на политиката в днешна Турция и дали туризмът, културното наследство и сериалите са превърнати в идеологически инструмент за разсейване на общественото внимание от актуалните предизвикателства на ежедневието, четете в анализа на Кремена Христова „От съвременно изкуство към семейни сериали – стратегическият избор на турската културна политика“.


Рубриката „Говори с Нева“ винаги има специално място в сърцата на читателите ни. Темата за странните неща провокира такава реакция, че Нева Мичева започва поредица в поредицата си. Тази седмица прочетете в „Странни работи II“ разказите на девет души от различни кътчета на Земята.


Иначе, най-добрата новина от седмицата за свободата на медиите и българската журналистика безспорно е рестартът на „Свободна Европа“. Пожелаваме им много кураж и успех, защото е важно за всички!


Приятно четене!