В една обичайна година през август бихме обявили ваканция. Най-малкото защото през този месец животът забавя темпо. 2020-та обаче е всичко друго, но не и обичайна година, а българското политическо лято е нажежено до възпламеняване. Затова през август излизаме от обичайния си ежеседмичен ритъм на съботни броеве, но ще продължим да следим събитията и ще публикуваме единични материали. Наминавайте на toest.bg и ни следете в социалните мрежи, за да не пропуснете нещо полезно и интересно. А следващия ни редовен брой очаквайте през септември.

Краят на ерата „Борисов“ е предизвестен и вече неизбежен. Но през седмицата стана ясно, че премиерът е направил възможно най-грешния избор да удължи агонията на последния си кабинет с колкото успее. Решение, което ще има висока цена и за партията му, и за държавата ни. Според Венелина Попова това беше напълно очаквано и има своите обяснения. Прочетете тазседмичния ѝ политически коментар.


„Дали пък премиерът Бойко Борисов не си мисли, че корабът на властта като същински Ноев ковчег ще се носи по вълните на гражданското неподчинение – и когато стихне, той и „герберите“ Му ще слязат на твърда земя? За да правят избори…“

Така започва пък Емилия Милчева анализа си на ситуацията у нас, озаглавен „Ноевият ковчег на властта. ДПС се готви за удар“. Според Емилия дистанцирането на ГЕРБ от ДПС няма да се осъществи така лесно и безболезнено. Колкото и Борисов да се опитва да печели време с разместване на пешките, фронтовата линия се разраства твърде бързо в много посоки.


Новият текст от съвместната ни рубрика „Хроники на инфодемията“ с Асоциацията на европейските журналисти е на Петър Стоянов. Този път той разглежда митовете, свързани с лечението или предпазването от COVID-19 посредством чесън, люта ракия и други популярни народни лекове.


Марин Бодаков се запознава с пътешественика Филип Лхамсурен преди няколко седмици в Родопите. След като прочетете разговора помежду им, ще разберете защо Марин е толкова впечатлен от тяхната среща. И защо нарича събеседника си „философа на обикновеността“. В интервюто Филип казва, че „човекът има прекалено много избори в града и това води до застой и до невъзможността да оползотворява живота“.


Нека завършим с поредното трио нови издания, които Марин Бодаков препоръчва в редовната си рубрика „По буквите“. Тази седмица това са „Жажда“ на Амели Нотомб, „Култура на пътуването в Европейския югоизток“ под съставителството и редакцията на Антоанета Балчева и един прелюбопитен проект на списание „ВИЖ“, озаглавен „Когато навън е навътре. Дневници на изолацията“.

Приятно четене! И въпреки всичко… хубаво лято!