Среднодневният брой на положителните тестове за коронавирус през последните седем дни у нас доближи 2900. През същите тези седем дни болестта отнемаше средно по 42 живота на ден. Проблемът е, че статистиката рязко губи смисъл, когато си отиде близък човек. Друг проблем е, че числата отразяват действителността само частично, и то със забавяне от поне няколко дни. Ако има някаква добра новина в развитието на пандемията у нас, това е, че темпът на растеж на положителните тестове (на едноседмична и двуседмична база) леко намалява. Не намалява обаче товарът върху здравната система, спешната и болничната помощ. РЗИ очевидно също не смогват.

Тази ситуация обаче не може да бъде оправдание за създаване на предпоставки за злоупотреби с лични данни, нито за въвеждане „на пожар“ на регистри за проследяване на хората, прекарали COVID-19, без да са спазени ключови изисквания на закона. По тази тема Венелина Попова разговаря с адв. Нина Ламбова, която стои зад жалба срещу заповедта на министъра на здравеопазването, отнасяща се до създаването на такъв регистър.


Радослав Русев отново припомня за проблемите на водоснабдяването у нас. Този път той поставя въпроса докога и трябва ли да бъдат спасявани зомби компаниите в българския ВиК сектор. А като експерт от бранша предлага и идеи, които си струва да бъдат обмислени.


COVID-19 провокира много промени в ежедневието ни. Някои от тях се оказаха възможни чрез технологични инструменти. Как работим с тях обаче не е само предмет на възможности, а и на… дизайн. За хуманния дизайн и създаването на фестивал от вкъщи Севда Семер разговаря с Адриана Андреева и Бояна Гяурова, организаторки на фестивала „Мелба“, който тази година се провежда предимно онлайн.


Марин Бодаков пък взе интервю от художника Динко Стоев след неговата изложба живопис, наречена SURVIVOR. Разговорът започва с оцеляващия Дядо Коледа, заобикаля ужасяващи елхи, които създават усещане за безнадеждност, продължава с размисли за мястото на разказа в изкуството… а през цялото време всъщност търси възможните изходи от осъзнатата безпомощност на изтерзания докрай човек.


Време е и за новата порция книги, които Марин подбира за вас в рубриката ни „По буквите“. Това са дебютният роман на Нобеловия лауреат Казуо Ишигуро „Блед пейзаж с хълмове“, сборникът с публицистика от Трифон Кунев „Голата истина“, съставен от Пламен Дойнов, както и философско-поетичната книга „Духът на Япония. Изгубени птици“ на Рабиндранат Тагор – още един носител на Нобелова награда за литература.


И накрая – нов отговор на читателско писмо в рубриката ни „Говори с Нева“. Този път писмото е уцелило Нева Мичева право в сърцето, защото тя написа… може би ще е точно да го наречем любовно обяснение към думите, към значенията и звученията им.

Приятно четене! И се запазете здрави!