„Който се учи, той ще сполучи“ е една от най-популярните български народни мъдрости. Не изглежда обаче да сме се престарали да я повтаряме на децата си. Не и според последното проучване на грамотността на 15-годишните ученици, чиито резултати достигнаха ново дъно в сравнение с преди три години. Всъщност на този фон не може да има друга водеща новина. И не само за седмицата или месеца. Това е едновременно тревожен симптом, тежка диагноза и безпощадна присъда… за бъдещето ни.

Дано сарказмът, с който Емилия Милчева обобщава другите основни теми от последните дни в рубриката ни „Вместо новини“, успее да спаси донякъде съботната ви сутрин. Не пропускайте статията ѝ „На Бойко журналистките – и на властта бижутата“.


Правосъдната реформа у нас продължава да бъде мираж. По твърде очевидни и прозаични причини, които в „Тоест“ сме коментирали неведнъж. Добрата новина на този фон е, че международният натиск за въвеждането на механизъм за контрол върху безграничната власт на главния прокурор сякаш се засилва. Само през изминалата седмица няколко събития показват това.

В тази връзка Венелина Попова разговаря със съдия Мирослава Тодорова, известна с последователната си и критична позиция към опитите да бъде подчинена съдебната ни система. Според съдия Тодорова „има все по-малко поле за лицемерно отричане на съществуващата опасност за правовата държава“.


Светла Енчева продължава своята поредица от материали на социална тематика. Повод за най-новия ѝ текст е вторият филм на британската журналистка Кейт Блюет за ниското качество на социалните услуги за деца и възрастни с увреждания в България. Преди повече от десетилетие първият филм на Блюет „Изоставените деца на България“ предизвика сериозен международен отзвук и сякаш доста промени у нас. Новият филм проследява колко реални са те. Прочетете повече в коментара на Светла, озаглавен „Изоставените деца на България стават изоставени възрастни“.


Проектът на италианското архитектурно студио „Фуксас“, който спечели конкурса за обновяването на площад „Света Неделя“ в столицата, провокира различни мнения и оценки. Ние ви предлагаме експертната гледна точка на архитект Явор Иванов, който е нов автор в „Тоест“. В „Идеи за „Света Неделя“: От транзитно движение към градски живот“ той споделя вижданията си както за избрания проект, така и за някои елементи на останалите архитектурни предложения за реновиране на столичния център.


Новият материал на Стефан Русинов този път ще бъде свързан не с Китай, а с другата му страст – киното. Поводът е ежегодната филмова награда „Лукс“ (на лат. „светлина“), основана през 2007 г. от Комисията по култура и образование на Европейския парламент. В статията си „Корупция, конспирации, предразсъдъци: Кинонаградата „Лукс“ за 2019 година“ Стефан разказва за филмите на финала в тазгодишната селекция, които до 12 декември все още може да гледате в киносалони в София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, Стара Загора, Благоевград и Търговище.


Идната седмица ще се проведе седмото издание на Софийския международен литературен фестивал. По този повод в България ще гостува канадската писателка от виетнамски произход Ким Тхуи, която има вече два романа, издадени у нас. Тя е авторка, която се интересува от историческите травми на паметта, от взаимодействията между културите и езиците. Ключови теми в творбите ѝ са любовта и самотата. „Не избягвам нищо“, сподели тя в интервю за „Тоест“. С нея разговаря Марин Бодаков.


И накрая нека завършим с нов текст на Нева Мичева в рубриката за читателски писма „Говори с Нева“. Той всъщност е трета част от минипоредицата за необяснимите случки, които понякога ни застигат в живота – „Странни работи III“.

Приятно четене!