В навечерието на Великден настроението не е много празнично. Няма как да се абстрахираме от войната. А посещението на украинския външен министър Дмитро Кулеба оставя вкус на гузност в устата. Президентът на България, който по дефиниция е олицетворение на нацията, нарече Русия и Украйна братски народи. Кулеба добре му отговори, че двете държави могат да са братски само в смисъла, в който Каин и Авел са братя.


Управляващите така и не взеха решение за предоставяне на директна военна помощ за Украйна. Е, за предпочитане е да пращаме оръжие на Украйна индиректно и под сурдинка, отколкото изобщо да не пращаме – това все пак е начин да помагаме на нападната страна, а и на демократичния свят (включително на себе си). Но неприятният вкус от липсата на ясна и открита позиция остава.


Седмицата в „Тоест“ започна отново под знака на войната. В понеделник излезе третият епизод на подкаст поредицата „Украйна не е загубена“. Николета Атанасова продължава да разказва историята на украинката Алла, избягала с детето си от бомбите в Киев. В Украйна са останали мъжът ѝ и брат ѝ, тъй като са мобилизирани да отбраняват страната си, както и родителите ѝ, които не са успели да се евакуират от Харков навреме. Въпреки че брат ѝ е тежко ранен в Мариупол, Алла не губи присъствие на духа. Тя участва в шествията в подкрепа на Украйна в София и търси утеха в хубавите спомени отпреди войната.


„Национално съгласие… Някой виждал ли го е?“, реторично пита Емилия Милчева в тазседмичния си политически коментар. „Национално съгласие“ според Емилия е напълно изтърбушена от съдържание фраза. Бившият премиер Бойко Борисов призовава към национално съгласие (любима фраза впрочем на ДПС), но… само ако стане на неговото. В управляващата коалиция съгласието е заменено от компромиси в името на споделената власт. А от това в последна сметка печели режимът на Владимир Путин. В последните си публични изяви Бойко Борисов ласкае президента Румен Радев. Дали пък двамата не готвят някакво национално съгласие?


Поемаме си за малко въздух от войната и политиката, за да се гмурнем в изкуството. Новият ни автор Дилян Ценов дебютира в „Тоест“ със статията си „Трилогията BECOMING: Когато танцът среща киното“. В нея той разказва за съвместния проект на хореографите Стефани Ханджийска и Коста Каракашян и документалистката Силвия Чернева, които основават програмата „Фокус Кино Танц“. Филмите им третират темата за идентичността на съвременния човек през призмата на три концепции – за женствеността, за мъжествеността и за юношеството.


Тази седмица при нас дебютира и Мария Енчева, но всъщност не съвсем. Тя е присъствала в „Тоест“ и преди, но в качеството си на преводачка от нидерландски. Този път Мария Енчева взема интервю от нидерландския писател Тон Телехен – лекаря, който говори чрез животните. Повод за разговора е книгата му „Същността на слона“, публикувана наскоро на български език от издателство „Точица“. Телехен е пишещ лекар (или лекуващ писател), който руши границите между литературата за деца и литературата за възрастни. Както и границите между хора и животни – пише за животните така, сякаш са хора със своите мисли и копнежи.


И след като си поехме въздух – обратно към политиката. Миналата седмица официални представители на българската държава отидоха в Битоля, за да присъстват на откриването на клуб към българския Културен център „Иван Михайлов“ в града. В статията си „Посещението на българската делегация в Битоля като активно мероприятие“ защитавам тезата, че това събитие е добре дошло за руската пропаганда. Защото по този начин държавата ни се идентифицира с личност, на която не е направена прецизна историческа оценка и за която се знае, че не се радва на симпатии в Северна Македония. А това допълнително изостря отношението между двете страни по линията на внушавани от Русия опорни точки.


В рубриката „По буквите“ Зорница Христова отново ни представя три книги, които според нея заслужават нашето внимание. Този път и трите са на руския писател от украински произход Михаил Булгаков, известен у нас най-вече с романа си „Майстора и Маргарита“. Книгите, издадени в последно време, са „Говорещото куче“ (изд. „Изток-Запад“), „Записки на младия лекар“ и „Дяволиада“ (изд. „Нике“). Според Зорница не си струва да се обяснява защо преследваният от сталинския режим Булгаков е актуален и днес – то се вижда от само себе си.


Накрая – няколко препоръки от мен.

На откриването на фотографската изложба „СТОП на войната в Украйна“ в сградата на Народното събрание украинският външен министър Дмитро Кулеба произнесе много силна реч. Струва си да прочетете цялото му изказване („Свободна Европа“ публикува превода му на български), но ето само две изречения от него:

Всеки, който намира някакви причина или аргумент да не пристъпи напред, да не изрази политическа позиция, да не натисне копчето и да вземе правилното решение, действа в полза на агресията. Както и да се аргументира такъв човек, той може да звучи много рационално, но във време на война съм абсолютно сигурен, че всяко човешко същество трябва да бъде на страната на жертвата, а не на страната на агресора.

След думите на Румен Радев към Кулеба, че в Украйна се води „братоубийствена война между два братски народа“, в социалните мрежи започна да набира популярност песента „Никогда мы не будем братьями“ („Ние никога няма да бъдем братя“).

Тя е по стихотворение на младата украинска поетеса Анастасия Дмитрук, написано в контекста на анексията на Крим. Преведох за вас няколко строфи – буквално, без рими и без претенции за художественост. А вие сами можете да се досетите кои са онези, които никога няма да бъдат братя:

Ние никога няма да бъдем братя!
Нито по родина, нито по майка.
Вие нямате дух да бъдете свободни –
дори доведени братя не можем да бъдем.
Вие се нарекохте „старши“ –
бихме били „младши“, но не и „ваши“.
Толкова сте много, но за жалост сте безлики.
Вие сте огромни, ние сме велики. […]
Вие имате Цар, ние имаме Демокрация.
Ние никога няма да бъдем братя.

В понеделник „Нова телевизия“ започна излъчването на украинския сериал „Слуга на народа“ с участието на Володимир Зеленски, дублиран на български. Сериалът върви от 23:30 вечерта, но епизодите са достъпни и на сайта на телевизията.


За финал – още една културна радост в тези безрадостни времена. Към Читателския клуб „Тоест“ се присъедини и издателство „Аквариус“. Така издателствата, които предоставят на активните ни дарители 20% постоянна отстъпка от коричната цена на всичките си книги, вече станаха 14.

Приятно четене! И светли празници!