Според Емилия Милчева българският план трябва да върви с пръчка – и има предвид нашия Национален план по Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС, който неотдавна служебният кабинет изпрати в Брюксел. Емилия се обосновава с липсата на визионерство и политически кураж, както и с дефицита на интегритет в днешната ни политическа класа. И припомня стендбай споразуменията с МВФ, които изправиха държавата на крака след кризите от 90-те.


Седмицата започна с черните числа за близо 5000 новозаразени с COVID-19 дневно. Истерията около наложените в спешен порядък зелени сертификати за достъп до събития и обекти на закрито заглуши почти всичко. Дори предизборната кампания. Дотолкова, че измина цяла седмица, през която не пролича партиите да имат какво да кажат. Уви, няма оригинални идеи и за пандемията, освен краткосрочно да се експлоатира моментната ситуация. Прочетете повече от Венелина Попова в коментара ѝ „Как ковид вълната измести фокуса на предизборната кампания“.


Отказът на голяма част от хората да се ваксинират преля в активна съпротива срещу скоростно въведените от Министерството на здравеопазването зелени сертификати. Тази съпротива често е придружена от безумни аргументи. С помощта на иронията и здравия разум Светла Енчева се опитва да обясни защо не може да имаме всичко.


Новият ни материал в съвместната ни рубрика „Хроники на инфодемията“ с АЕЖ-България е на медийния анализатор Петър Галев. В анализа си той пише за разцвета на псевдонаучните тези у нас и за отговорността на медиите, които ги отразяват безкритично, като по този начин ги легитимират и поставят наравно с факти и становища, зад които стоят световните научни и медицински общности.


Нека завършим с нови три заглавия, които Зорница Христова препоръчва тази седмица в рубриката ни „По буквите“. Това са две рисувани книги – графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ на Веселин Праматаров и „В нощната кухня“ на Морис Сендак, един от големите писатели и илюстратори в световната литература за деца. Третото заглавие пък е поетична книга – новата стихосбирка „Не са чудовища“ на Никола Петров.

Приятно четене и се запазете здрави! И подкрепете кампанията ни #отнасзависи за насърчаване на ваксинирането срещу COVID-19!