Какъв сфинкс от цимент и алуминий разтвори с трясък черепите им, за да погълне техните мозъци и въображения?

Алън Гинзбърг („Вой“)

Скандалът на седмицата започна с един асансьор и не е ясно докъде ще стигне. Сигурно е обаче, че вече сериозно раздруса ГЕРБ и рейтинга им точно преди избори. Защото българското общество може и да не е способно да осмисли гигантските размери на корупцията в държавата, но е свръхчувствително, когато някой управник се облажи. Тогава никакви псалми не помагат.

Това обаче не попречи на СДС да се обвърже с ГЕРБ, поне до европейските избори. Носталгията по този политически бранд от зората на прехода е трудно обяснима предвид карикатурата, в която бе превърнат, но това, разбира се, не тревожи ГЕРБ. Прочетете повече в коментара на Емилия Милчева „Гербова марка“.


Не искаме да подминем една тема от седмицата, която има риск да бъде пренебрегната от националните медии. Строителната компания „Трейс“ предяви съдебен иск към журналиста и общински съветник в столицата Иво Божков с твърдението, че е сринал акциите им със своя публикация във Facebook. Той призова за финансова подкрепа за защитата си и само за две денонощия получи 13 000 лв. Повече прочетете в разговора на Венелина Попова с Иво Божков.


🎧 Огромна част от проблемите на обществото ни са свързани с проблемите на медийната среда. Затова и не преставаме да обсъждаме тази тема с различни събеседници. В новия епизод на подкаста ни „Паралели и меридиани“ Александър Детев разговаря за състоянието на медиите у нас с Николета Атанасова, журналистка от БНР, и Любчо Нешков, собственик на информационната агенция БГНЕС.

Още едно интервю с с Любчо Нешков – този път като журналист, отразявал кризата в Косово и запознат отблизо с престъпленията на войната. Поводът бе доживотната присъда на Радован Караджич, но разговорът е много интересен и заради погледа върху други нюанси на запад от нашата граница. Интервюто направи отново Александър Детев.


Марина Лякова е доктор по социология, преподава в Университета в Карлсруе и изследва процесите на българската имиграция в Германия. В публикация в своя личен блог тя добави детайли и факти, които нашумял напоследък репортаж на bTV представи едностранчиво по темата за ромските имигранти в Германия. По този повод с нея разговаря Йоанна Елми.


Терористичният акт срещу мюсюлманите в Нова Зеландия остана в емисиите на медиите и тази седмица. Някои детайли от събитията и усилията на хора и институции да преболедуват трагедията впечатляват с човечността си. Реакцията на хората там е признак на обществена зрялост, която заслужава извънредно внимание. За нея прочетете в материала на Светла Енчева „Това не е тяхната Нова Зеландия“.


От Нова Зеландия нека се пренесем във Венесуела – благодарение на венесуелец, чието истинско име е променено заради неговата сигурност, но който е достатъчно смел да изпраща снимки, видеоматериали и свои размишления за нещата, които се случват там в момента. Николета Атанасова поддържа връзка с него чрез интернет. Повече проследете в нейния материал „Задочни репортажи от Каракас“ с документални кадри и видеа от мястото на конфликта.


На раните от една друга диктатура – тази на Франко в Испания – е посветен филмът „Мълчанието на другите“, който е част от програмата на Фабрика Кино и София филм фест и още може да го гледате в Пловдив (на 25 март) и в София (на 28 март). Раните или мълчанието за тях са по-страшни за едно общество? И каква е цената на непроведения разговор за миналото след края на диктатурата в Испания, се опитва да разбере Нева Мичева в интервюто си с режисьорката на филма Алмудена Караседо.


И за завършек запазваме един текст на Манол Пейков по повод утрешния стотен рожден ден на американския поет, преводач, книжар и издател Лорънс Ферлингети. Човек, не само повлиял върху американската и световната литература, а провокирал промяна в обществото и побутнал израстването му – с поезия и книгоиздаване. Манол написа този текст със сърце на издател, любовта на почитател и душата на пилигрим.

Приятно четене и слушане!