Всеки историк, който наблюдава някаква революция или серия от революции, трябва да очаква контрареволюция.

Това каза преди няколко дни в София британският историк и публицист Тимъти Гардън Аш. И макар антилибералната контрареволюция да звучи като логично обяснение защо бягството от свободата се превръща в нова нормалност, това щеше да е трудно без зашумяването на интернет и зависимостите на медиите.

През седмицата стана известно, че всичките 7 телевизионни канала и 19 онлайн проекта на „Нова Броудкастинг Груп“ са на път да преминат в собственост на новорегистрирано дружество на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Продажбата се осъществява в година на важни избори. За тези и други взаимовръзки прочетете в анализа на Венелина Попова „За медиите и техните собственици“.

Не пропускайте и интервюто ѝ с известния психиатър д-р Тодор Толев. През седмицата отмина Световният ден на социалната справедливост, който има за цел да припомни нуждите на социално изключените групи, сред които са и психично болните.


🎧 Темата продължаваме и в новия епизод на нашия подкаст „Паралели и меридиани“, в който Александър Детев разговаря с инициаторката на кампанията „Локомат за България“ д-р Анелия Хохвартер и с Боряна Климентова от „Надежда и домове за децата – клон България“ за социалната отговорност и културата на дарителство.


Явно завладяването на медиите не носи нужната увереност, че е достатъчно за създаване на паралелни реалности. Затова статуквото продължава с опити да построи и мрежа от организации, които да усилват ехото в обществото. За поредната атака срещу председателя на ВКС Лозан Панов разказва Иван Брегов в анализа си „В услуга на КПКОНПИ“.


Темата с ремонта на Изборния кодекс (отново в навечерието на предстоящите избори) продължава да се развива и през тази седмица. ГЕРБ превключиха на задна скорост по отношение на преференциите, но дали в шума около тях не потулиха други, далеч по-важни и скандални промени? Прочетете в анализа на Емилия Милчева „Борисов е прав – дори и Партията да съгреши“.


Отново за избори, но електронни, става дума този път в рубриката ни „Аз, киборгът“. Йовко Ламбрев разговаря с Мартин Сотиров и Божидар Божанов – двама от софтуерните инженери на платформата за електронно гласуване, която „Да, България!“ използва за своите предварителни вътрешни избори за кандидат-евродепутати.


В киното също има нужда от бдителност по отношение на социалната справедливост. Иначе Холивуд и големите биха засенчили всичко. Наградите „Независим дух“ (Independent Spirit Awards) тази година ще имат отличаваща се селекция, която Оскарите няма как да засенчат. Ако обичате кино със смисъл, прочетете статията на Стефан Русинов за номинираните независими продукции.


Пропускаме темата за шикалкавенето на генералния директор на БНТ Константин Каменаров, който заради отпуск по болест не се яви в съда, но видимо здрав се изказа в репортаж на подопечната му телевизия от конференция в Брюксел. Пропускаме и другата – за злоупотребата с лични данни от Борислав Цеков, съветник на президента Румен Радев, и Петър Кичашки, назначен пак от президента представител в Комисията за защита от дискриминация. И двете теми обаче са очебийно доказателство за наглостта на овластените, уязвимостта на институциите и отсъствието на инстинкт за самосъхранение в обществото ни.

Ето какво пише все пак издателят на „Ди Цайт“ Йозеф Йофе в колонката си през 2017 г.:

[…] въпреки всички ужасяващи удари на контрареволюцията, еманципацията – поне на Запад – в крайна сметка е побеждавала. Днес в нашите ширини вече не може да бъде възстановен нито патриархатът, нито класовото или религиозното общество. Остава ни просто да си припяваме класическото парче на Крис Кристофърсън: „Помогни ми да преживея тази нощ.“

Дано е прав.

Приятно четене и слушане!