В нивата на българското право навлязоха бесни глигани, които обръщат от корен отдавна посятото. През последните години сме свидетели на невиждан нормативен разврат, който посяга на хилядолетни европейски правни светини.

адв. Валентин Брайков

Миналата седмица завърши с любопитен дебат по темата за процедурата по разследване и отстраняване на т.нар. трима големи в съдебната система, с която живо се е ангажирал правосъдният министър Данаил Кирилов. Тази седмица пък завършва със звучен шамар по негов адрес по същата тема с писмото от Съвета на Европа, което опровергава твърденията му, че заедно с изискването за възможността за независимо разследване на главния прокурор има такова и за председателите на върховните съдилища. В добавка на това вчера зам.-директорът на Отдела за изпълнение на решенията на ЕСПЧ Клер Оуви нарече „шокиращо“ бездействието на властите ни по отношение на отлаганите вече десета години гаранции срещу безконтролността на главния прокурор.

В тази връзка изглежда уместно да припомним един детайл от законотворческия пъзел у нас, а именно историята за призрака на Консултативния съвет по законодателството към 44-тото Народно събрание, чието закриване бе поискано от самия му председател с аргумента, че „съществуването му е безсмислено“, но към настоящия момент имената на членовете му все още стоят на сайта на парламента. Прочетете анализа на адв. Борислав Ганчев „Фиктивни дебати, фиктивни съвети“.


Междувременно докато у нас, оказва се, се полагат сериозни усилия за спестяване на част от истината за комунизма в учебниците на младите поколения, а Русия подготвя суров закон „срещу изкривяването на историята“ с твърде амбициозната претенция в обхвата му на действие да влизат и военните паметници в чужбина, едно екстравагантно предложение на председателя на Камарата на архитектите в България привлече вниманието на обществото. По темата споделяме позицията на Светла Енчева, озаглавена „Паметник на патриотарския кич“.


Темата на седмицата обаче няма как да не бъде отново финансирането на политическите партии, след като намеренията на законодателите са да позволят едновременно безконтролното частно финансиране и заедно с това бюджетната подкрепа, докато формално популистки приеха редуциране на партийните субсидии. От анализа на Емилия Милчева може да научите детайли за модела на финансиране на партиите в САЩ. Модел, който бива цитиран напоследък, без да се споменават недостатъците му, нито намеренията за порочното му прилагане у нас.

А в седмичния вътрешнополитически коментар на Емилия научете какво се крие зад заглавието „БИС“.


🎧 Темата с историята и комунизма продължава и в подкаста ни „Паралели и меридиани“, като събеседници на Александър Детев този път са Васко Кръпката по повод 30-годишния юбилей на „Подуене блус бенд“, съвпадащ с 30-тата годишнина от Прехода, и Ния Петрова, която спечели миналогодишния сезон на „Гласът на България“. За музиката, сцената и вдъхновението се говори от началото до края на новия ни епизод. Не го пропускайте!


Тази седмица в рубриката си за читателски писма Нева Мичева също пише за музика. И записва касетка с песни за сбогуване. Дори и напоследък да не сте виждали някой да използва уокмена си (или да не знаете какво е това), пак ще има какво да ви трогне в новия текст от „Говори с Нева“.


И накрая ви приканваме да разгледате още една изложба от тазгодишната програма на фестивала „Фотофабрика“. Кадрите на Алберто Гандолфо ни връщат към темата за търсенето на справедливостта, за историите, които никой не иска да проследи или да си спомня, докато не се окаже непосредствен участник в тях. Прочетете впечатленията на Атанас Шиников от изложбата „Онова, което остава“.

Съвестта е другото лице на справедливостта. Съвестта е онзи безпощаден вътрешен глас, който разпознава злото в подчинената му душа…

адв. Валентин Брайков

Приятно четене и слушане!